Parafiskalni nameti potjerali strane ulagače iz BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 27. listopad 2016. u 21:59
Prošle su godine izravna strana ulaganja u BiH smanjena za 1,2 milijardu kuna

U BiH su od 1994. najviše uložili Austrija, Srbija i Hrvatska, ali investicije iz inozemstva smanjuju se već dvije godine.

Strana ulaganja u Bosnu i Hercegovinu već dvije godine su u padu, a stručnjaci upozoravaju da ih neće ni biti nastavi li BiH s dosadašnjim parafiskalnim nametima.

Samo prošle godine izravna strana ulaganja u BiH smanjena su za gotovo 300 milijuna KM (1,2 mlrd. kuna) u odnosu na 2014. godinu. Procjene stručnjaka govore da lokalne zajednice ne čine ništa da olakšaju registraciju onima koji žele ulagati, bez obzira je li riječ o stranim ili domaćim ulagačima, pišu Nezavisne novine. Mirsad Isaković, ekonomski stručnjak i zastupnik SBB-a u Predstavničkom domu BiH, kaže da su komunalne usluge tri puta skuplje za one koji registriraju tvrtku, bilo da su domaći ili strani investitori. "To nije dobro ozračje za ulaganja. BiH se u tome treba ugledati na Srbiju. Problem je što s velikim parafiskalnim nametima možemo doći u situaciju da izgubimo i one strane investitore koje trenutno imamo", kaže Isaković.

Prema podacima Središnje banke BiH, ukupne izravne investicije u BiH od 1994. do 2014. godine iznosile su 11 milijardi i 643 miliona KM, odnosno šest milijardi eura. Najviše su u BiH investirale Austrija, Srbija, Hrvatska, Rusija i Slovenija, a pri čemu su najznačajnija ulaganja bila u proizvodnju, zatim slijede bankarstvo, telekomunikacije i trgovina. Izravna strana ulaganja u 2014. godini iznosile su 740 milijuna KM, što predstavlja rast od 66,3 posto u odnosu na 2013. godinu.  Prema podacima za 2015. godinu, izravna strana ulaganja u BiH iznosila su 473 milijuna KM, što predstavlja značajno smanjenje u usporedbi sa 2014. godinom. Prema podacima za 2015. godinu, izravne investicije u prvom tromjesečju iznosile su 60,9 mil. KM, u drugom 168 mil. KM, u trećem 81,3 mil. KM, a u četvrtom 162,8 mil. KM.

"Većina inozemnih ulaganja u BiH poslije rata nisu nove investicije i uglavnom su bile vezane za privatizaciju i ono što je pratilo privatizaciju. Neće samo inozemna ulaganja obnoviti BiH i osigurati joj rast i razvoj, ali mislim da su važan čimbenik. Međutim, ako imamo izvještaj iz inozemstva da BiH svakim danom napreduje, a sve parametre imamo u obrnutom smjeru, onda netko laže", rekao je Nikola Špirić, član Povjerenstva za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma BiH iz SNSD-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close