Papa Franjo započeo misu na stadionu Koševo

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. lipanj 2015. u 11:25
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Papa Franjo započeo je u subotu na prepunom stadionu Koševo u Sarajevu misu pred oko 67.000 hodočasnika, središnji događaj njegova jednodnevnog posjeta Bosni i Hercegovini.

Papa Franjo započeo je u subotu na prepunom stadionu Koševo u Sarajevu misu pred oko 67.000 hodočasnika, središnji događaj njegova jednodnevnog posjeta Bosni i Hercegovini.

Poglavar Katoličke Crkve stigao je na stadion u papamobilu, a oduševljeno mnoštvo pozdravilo ga je povicima "Papa mi te volimo" i "Mir vama".

Na stadionu se mogu vidjeti brojne kineske, ukrajinske, makedonske, poljske, vatikanske i hrvatske zastave, a pred početak mise pedeset i tri zbora, od kojih deset iz Hrvatske, zajedno su izvela pjesmu "Krist na žalu".

Na stadionu se okupilo oko 67.000 hodočasnika, među kojima 23.000 iz Hrvatske.

Misu koncelebriraju svi biskupi iz BiH kao i većina biskupa iz Hrvatske, predvođeni zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, a stigao je i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Papa Franjo doputovao je u subotu ujutro u Sarajevo u državni posjet i pastoralni pohod Bosni i Hercegovini.

Njegov pohod BiH odvija se pod geslom "Mir vama", a uoči dolaska poručio je kako stiže da bi katolike utvrdio u njihovoj vjeri, podupro ekumenski i međureligijski dijalog te ohrabrio sve na miran suživot u toj zemlji.

Misu na Koševu Papa služi na dvadesetpetmetarskom podiju s oltarom, posebno izrađenim u Tomislavgradu, čiji je autor akademski slikar Ilija Skočibušić.

Na jednostavnoj bijeloj podlozi pismom bosančicom ispisano je "Zdravo tijelo Isusovo", a za tu su prigodu izrađeni posebni kalež, procesijski križ i dva svijećnjaka.

Na stadionskom oltaru je i stolac od hrastovine, koji su u majstorskoj radionici u Zavidovićima izradili otac i sin Salem i Edin Hajderovac.

Podijem dominira veliki križ s raspetim Kristom, djelo Roberta Tomića iz Tomića brijega kod Posušja.

Komentirajte prvi

New Report

Close