Papa Franjo osnovao novi dikasterij za ekonomiju

Autor: Agencija VLM , 24. veljača 2014. u 17:52
Foto: Reuters

Papa Franjo osnovao je danas novu “strukturu koordiniranja ekonomskim i administrativnim poslovima Svete Stolice i Države Grada Vatikana”.

Papa Franjo osnovao je danas posebnim 'motu proprio', novu "strukturu koordiniranja ekonomskim i administrativnim poslovima Svete Stolice i Države Grada Vatikana". Nakon osam mjeseci savjetovanja s osmoricom kardinala, nakon prošlogodišnjeg uhićenja prelata Nunzia Scarana osumnjičenog za pranje prljavog novca kroz vatikansku banku, Papa Franjo je odlučio osnovati posebni dikasterij, neku vrstu ministarstva, za ekonomiju i financije.

Predviđeno je osnivanje tajništva za ekonomske poslove na čelu kojeg će biti australijski kardinal George Pell. Zatim novo savjetodavno vijeće od 15 članova, osam kardinala i biskupa i sedam laika, te novi glavni revizor.

Formalizirana je i uloga uprave za upravljanje bogatstvom apostolskog sjedišta (APSA) koja će obavljati svoju dosadašnju ulogu. Vatikanska banka, IOR, se ne spominje. Nestaje vijeće 15 kardinala koje je osnovao Ivan Pavao II. za nadzor nad vatikanskom bilancom. 

Promijene će omogućiti "eksplicitnije uključivanje stručnjaka visoke razine u ekonomiji i programiranju", izjavio je šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi. Taj novi dikasterij izravno odgovara Papi, a bit će odgovoran za proračune i u svim ostalim  Vatikanskim strukturama kao što su guvernarat Države Grada Vatikana ili Kongregacija za  evangelizaciju naroda. To tajništvo će redigirati i detaljnu bilancu Svete Stolice i Države Grada  Vatikana.

Komentirajte prvi

New Report

Close