Papa Benedikt XVI.: Umoran sam, mislim da sam učinio dosta

Autor: Agencija VLM , 16. veljača 2013. u 11:46
Papa Benedikt XVI. / EPA

Premda je razgovor s njemačkim novinarom obavljen prije najave Benedikta XVI. o ostavljanju Petrove stolice, ipak se vidi kakve su mu bile namjere.

 – Ja sam stari čovjek i smanjuju mi se snage. Mislim da može biti dovoljno ono što sam učinio – rekao je Benedikt XVI. njemačkom novinaru Peteru Seewaldu, koji je 2010. godine objavio knjigu ''Svjetlo svijeta“, kako sada objavljuje njemačka revija Focus.

Seewald je razgovarao s Benediktom XVI. prije deset tjedana, ali dio tog razgovora objavljen je tek sada. Premda je razgovor obavljen prije najave Benedikta XVI. o ostavljanju Petrove stolice, ipak se vidi kakve su mu bile namjere. – Ne mogu kazati da sam pao u neku vrstu očajavanja ili univerzalne boli. To je za mene jednostavno neshvatljivo. Kada vidim neku osobu, ne mogu shvatiti što od nje mogu očekivati. Ne uspijevam misliti u toj psihologiji – objašnjavao je Benedikt XVI. govoreći o svome bivšem sobaru Paolu Gabrieleu, osuđenom u procesu Vatileaks na 18 mjeseci zatvora. U tom procesu, naglasio je Papa, bilo je važno ''jamčiti neovisnost pravosuđa, da ne odlučuje monarh uzimajući stvar u svoje ruke“.

Papa kaže kako nije ''ni izgubljen ni umoran poslije Vatilikeasa“. I sada dolazi ključno pitanje, odnosno što se može očekivati od njegova pontifikata, na koje je u odgovoru dao naslutiti odustajanje od Petrove stolice. – Od mene? Ne mnogo. Ja sam stari muškarac i moje snage se smanjuju, Mislim da ovo što sam učinio može biti dovoljno – rekao je Benedikt XVI. prije deset tjedana.

Komentirajte prvi

New Report

Close