Pahor: Slovenija će u dogledno vrijeme ratificirati ugovor RH i EU

Autor: Agencija VLM , 06. veljača 2013. u 18:03
Foto: Anze Petkovsek/Zurnal24//PIXSELL

Mi ćemo se zajedno s Austrijom veseliti kada Hrvatska postane 28, članica EU-a – dodao je Pahor

– Slovenski će parlament u dogledno vrijeme ratificirati pristupni Ugovor RH i EU – rekao je predsjednik Slovenije Borut Pahor u srijedu na zajedničkoj novinskoj konferenciji u Beču, nakon razgovora sa svojim austrijskim kolegom i domaćinom Heinzom Fischerom. Između ostalog, bilo je riječi i o hrvatskom pristupanju Europskoj uniji i neriješenim slovensko-hrvatskim sporovima.

– Mi ćemo se zajedno s Austrijom veseliti kada Hrvatska postane 28, članica EU-a – dodao je Pahor, istaknuvši kako vjeruje da će hrvatska ministrica i slovenski ministra vanjskih poslova iznaći za obje strane „prihvatljivo“ rješenje za sporno pitanje dugova Ljubljanske banke prema hrvatskim štedišama.

Na novinarski upit koji je prijedlog rješenja za njega najprihvatljiviji, slovenski je predsjednik odgovorio kako će podržati „svako rješenje, koje će predsjednici vlada obiju država smatrati dobrim kompromisnim rješenjem“.

– Pronađeno rješenje potom mora dvotrećinskom većinom usvojiti  i slovenski parlament – napomenuo je Pahor dodavši:

– Pri tom moramo misliti i na implementaciju Ugovora o sukcesiji sklopljenog ovdje u Beču prije 12 godina, koji mora biti ispoštovan, a po kojem i Hrvatska ima svoje obveze.

Upozorio je i na zaključak Europskog vijeća iz prosinca prošle godine u kojem su, kako je istakao, navedeni upravo sukcesijski dokumenti te obveze RH koje proističu iz 4. poglavlja Pristupnog ugovora s EU.

– Vrlo smo intenzivno razmijenili informacije o pitanju posljednjih metara pristupa RH EU 1. srpnja 2013. godine – rekao je austrijski predsjednik Fischer, ustvrdivši kako su upravo Pahor kao bivši slovenski premijer i njegova tadašnja hrvatska kolegica „utrli put“ sporazumu Slovenije i Hrvatske, koji bi u konačnici trebao omogućiti pristup RH u EU RH.

– Želimo da se to dogodi izuzetno brzo i nadamo se brzom rješenju još postojećih problema između dvije zemlje, posebice onog vezanog uz potraživanja hrvatskih štediša od Ljubljanske banke – apelirao je Fischer na slovensku stranu, ustvrdivši kako bi sve ostalo bilo „ stvarno nazadovanje“.

– Treba uložiti svu raspoloživu energiju kako bi se riješio taj problem – zaključio je austrijski predsjednik, upozorivši kako je ulazak RH u EU važan ne samo za Hrvatsku nego i  za Sloveniju, susjednu Austriju i cijelu Europu.

Vezano uz manjinska pitanja i novi prijedlog izmjena postojećeg austrijskog Zakona o narodnosnim skupinama, šef austrijske države je rekao kako je Austrija na tom području dostigla „point of no return“  i da ne može bi povratka na staro i promjena na uštrb nacionalnih manjina. Predsjednik Slovenije Borut Pahor je rekao da je „uvjeren da će kriza Vlade u Sloveniji biti savladana“. Najavio je skori susret s predstavnicima  slovenskih političkih stranaka kako bi razradili mjere za izlazak Slovenije iz političke i gospodarske krize.

Komentirajte prvi

New Report

Close