Pad vrijednosti rublja snizio stopu adekvatnosti kapitala austrijskog RBI-ja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. prosinac 2014. u 12:36
Foto: Thinkstock

RBI je na kraju rujna imao stopu adekvatnosti kapitala prema postroženim kriterijima Basel III od 10,2 posto.

Pad vrijednosti valuta, uglavnom ruskog rublja, smanjio je dosada u ovoj godini stopu adekvatnosti kapitala austrijskog Raiffeisen Bank Internationala (RBI) za jedan postotni bod, kazao je direktor bančinog odjela za procjenu rizika Johann Strobl.

RBI je na kraju rujna imao stopu adekvatnosti kapitala prema postroženim kriterijima Basel III od 10,2 posto.

Novinarima Strobl je novinarima u četvrtak kazao da je iznenađen razmjerima pada rublja, ističući ipak da se bančin ogranak u Rusiji dobro drži.

Rusija je najprofitabilnije pojedinačno tržište te austrijske banke, ali su njezino gospodarstvo pogodile sankcije Zapada zbog krize u Ukrajini i pad cijena nafte. To je stvorilo pritisak na rubalj pa je ruska središnja banka bila prisiljena oštro podići kamatne stope.

RBI-jevi ruski klijenti među građanima dosada su uredno otplaćivali kredite a Strobl ističe da je sada ključno pitanje hoće li se inflacija brzo preliti u više plaće, što bi zajmoprimcima omogućilo da nastave uredno podmirivati svoje obveze.

Pritom je napomenuo da banka u Rusiji ne bi poslovala s gubitkom ni s troškovima rizika dva ili tri puta višima od normalne razine.

Također ističe da najnovija procjena, od prije dva ili tri tjedna, nije pokazala potrebu za otpisom nematerijalne imovine ruske podružnice u vrijednosti od oko 216 milijuna eura, ali da se provjera nastavlja.

Potvrdio je da je Raiffeisen ovlastio američku investicijsku banku Citi da pripremi početnu javnu ponudu dionica poljske podružnice Polbank na Varšavskoj burzi. Upitan je li na prodaju cijela poljska banka, odgovorio je: "Gledamo na svim tržištima".

Prije dva su dana neimenovani izvori za Reuters kazali da RBI razmatra mogućnost prodaje poljske podružnice koju je kupio 2012. za 460 milijuna eura kako bi proširio poslovanje u Poljskoj. Akvizicija ipak nije pomogla da bitno promijene poziciju na poljskom tržištu.

Poljski regulator odobrio je transakciju pod uvjetom da austrijska banka do sredine 2016. uvrsti u kotaciju Varšavske burze 15 posto udjela u Polbanku odnosno da u kotaciju Varšavske burze uvrsti vlastite dionice.

Glasnogovornica RBI-ja Ingrid Krenn-Ditz kazala je tada: "U Poljskoj se trenutno fokusiramo na pripremu inicijalne javne ponude dionica (IPO). Obujam, struktura i datum IPO-a još nisu određeni."

Komentirajte prvi

New Report

Close