Pad talijanskog BDP-a u ovoj godini možda i veći od 1,3 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. ožujak 2013. u 17:23
Guliver/Thinkstock

Oporavak se ne očekuje prije zadnjeg tromjesečja ove odnosno početka iduće godine.

Pad talijanskog gospodarstva ove bi godine mogao biti i veći od 1,3 posto koliko trenutno procjenjuju u vladi, upozorio je u četvrtak čelnik tamošnjeg statističkog ureda ISTAT-a Enrico Giovannini.

Vlada na odlasku na čelu s premijerom Marijem Montijem nedavno je snizila prognoze za talijansko gospodarstvo i sada očekuje pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,3 posto u 2013., nasuprot prvotno prognoziranom padu od svega 0,2 posto.Čak je i ta nova prognoza po čelniku ISTAT-a možda suviše optimistična, prenosi Reuters. "Rezultat bi mogao biti lošiji od aktualnih projekcija, s tim da se oporavak ne očekuje prije zadnjeg tromjesečja ove odnosno početka iduće godine", kazao je Giovannini u današnjem istupu u talijanskom parlamentu.

Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) izlazak Italije iz recesije također predviđa za kraj ove godine ili početak iduće, potvrdio je to zamjenik glavnog tajnika OECD-a Pier Carlo Padoan u današnjem razgovoru za Ansu. "Do povratka pozitivnog rasta doći će između kraja ove godine i početka iduće", kazao je Padoan Ansi. Prema danas objavljenim prognozama OECD-a, talijansko gospodarstvo bit će jedino gospodarstvo skupine sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) koje će nastaviti bilježiti pad u prvom i drugom tromjesečju ove godine, nakon što je u zadnjem prošlogodišnjem tromjesečju smanjeno za 3,7 posto.

Talijanski BDP u prvom će se tromjesečju smanjiti za procijenjenih 1,6 posto i za dodatnih jedan posto u drugom tromjesečju, prognoziraju u OECD-u. Kako nadalje navodi Reuters, agencija za kreditne rejtinge Fitch nedavno je objavila da očekuje da će talijansko gospodarstvo ove godine biti smanjeno za 1,8 posto, nakon pada za 2,4 posto u 2012., a slične prognoze objavilo je i nekoliko velikih banaka.

Italija, i dalje bez vlade nakon što izbori u veljači nisu donijeli jasnu većinu nijednoj stranci, bilježi pad gospodarske aktivnosti već šest tromjesečja zaredom, od sredine 2011. Riječ je njezinoj najduljoj recesiji u posljednja dva desetljeća.

Komentirajte prvi

New Report

Close