Pad proizvodne aktivnosti u Kini u svibnju nadmašio početne procjene

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. lipanj 2013. u 11:58
Photo: Thinkstock

Konačni indeks menadžera nabave (PMI) koji izrađuje taj britanski bankovni div iznosio je u svibnju 49,2 boda i to je njegova najniža vrijednost u proteklih osam mjeseci.

Proizvodna aktivnost u Kini smanjila se u svibnju više nego što se prvotno mislilo, objavila je u ponedjeljak banka HSBC.

Konačni indeks menadžera nabave (PMI) koji izrađuje taj britanski bankovni div iznosio je u svibnju 49,2 boda i to je njegova najniža vrijednost u proteklih osam mjeseci. HSBC time je snizio prvu procjenu vrijednosti indeksa, koja je iznosila 49,6 bodova a objavljena je 23. svibnja.

U travnju indeks je iznosio 50,4 boda.

Vrijednosti ispod 50 bodova ukazuju na pad aktivnosti.

Indeksi koje izrađuju banka HSBC i odvojeno kineski statistički ured pozorno su praćeni pokazatelji zdravlja kineskog gospodarstva. Statističari su u subotu objavili da je njihov indeks aktivnosti u proizvodnom sektoru u svibnju iznosio 50,8 bodova, nakon travanjskih 50,6 bodova, što znači da odražava suprotni trend u odnosu na onaj HSBC-a.

Glavni ekonomist britanske banke za Kinu Qu Hongbin izjavio je u priopćenju da konačni PMI "ukazuje na blago slabljenje proizvodnih aktivnosti krajem svibnja zbog pogoršanih uvjeta domaće potražnje".

"S obzirom na tvrdokorno nepovoljne vanjske trendove Peking mora potaknuti javnu potražnju kako bi izbjegao daljnje posustajanje aktivnosti u industriji i nepovoljan utjecaj tog trenda na tržište rada", dodaje.

Komentirajte prvi

New Report

Close