Pad plaća pretvara Rusiju u industrijskog rivala Kini

Autor: Tomislav Pili , 17. studeni 2016. u 22:00
Strane kompanije već ubrzano sele proizvodnju u Rusiju/FOTOLIA

Zbog potonuća tečaja rublje, trenutna plaća ruskog radnika za trećinu je manja nego prije pet godina.

Padom plaća uslijed čega je Rusija po troškovima radne snage postala konkurentnija od Kine i Brazila, najveća država na svijetu ima potencijal postati "regionalna tvornica" koja već privlači svjetske multinacionalke. Kako piše Bloomberg prenoseći analizu Renaissance Capitala, kombinacija najvećeg slabljenja rublje od 1998. godine te trenda pada plaća u posljednje dvije godine rezultirala je izuzetno konkurentnim troškovima radne snage u Rusiji. 

Pola češke plaće
Podsjetimo, ruska valuta u posljednje je dvije godine izgubila 40 posto vrijednosti prema dolaru zbog pada cijena nafte. Unatoč manjem oporavku, vrijednost rublje i dalje je trećinu manja nego na vrhuncu u lipnju 2013. godine. Ako se preračunaju u dolare, plaće ruskih radnika prošle su godine pale na gotovo polovicu primanja u istočnoeuropskim državama, poput Češke, procjenjuje moskovska Viša škola ekonomije.

 

558dolara

trenutno iznosi prosječna plaća u Rusiji

Naime, s prosječnih 558 dolara mjesečna plaća u Rusiji manja je za trećinu nego prije pet godina i više je u skladu s plaćama u srednjoazijskim državama, poput Kazahstana. Niži troškovi rada privlače globalne kompanije. Tako je južnokorejski Samsung u rujnu počeo izvoziti svoje perilice rublja iz ruske tvornice u 20 europskih država. Tvornicu je otvorio i američki proizvođač slatkiša Mars, a Ikea u Rusiji proizvodi tapecirani namještaj koji prodaje u Skandinaviji, a metalne krevete izvozi u Kinu. "Ruski dobavljači danas su konkurentni isključivo zbog situacije sa valutom. Ne mislim da je to privremeno", kaže za Bloomberg šef nabave u Ikeinoj ruskoj podružnici, Magnus Benon. 

Nisu svi impresionirani
"Nije pretjerano reći da Rusija može postati regionalna tvornica", smatra Jaroslav Lissovolik, glavni ekonomist u Euroasian Development Bank. "Cilj ruskih proizvođača jest stvoriti saveze sa inozemnim kompanijama, postati dio globalnog lanca dodane vrijednosti te povećanje ne samo konkurentskog, nego i izvoznog potencijala", dodaje Lissovolik. Međutim, nisu sve strane kompanije impresionirane iznenadnom konkurentnošću Rusije. Tako glasnogovornica ruske podružnice Volkswagena, Natalija Kostjukovič, kaže kako za njemačku kompaniju "lokalni proizvodi još uvijek nisu globalno konkurentni", unatoč slabljenju rublje. Svjetska banka u travanjskom izvješću o konkurentnosti savjetuje ruskim kompanijama da ulože u razvoj proizvoda i osuvremenjavanje proizvodnih procesa te proširenje kapaciteta ako žele kapitalizirati relativnu cjenovnu prednost na međunarodnim tržištima.

Komentirajte prvi

New Report

Close