Pad kineske ekonomije neizbježan i uz ‘vatrogasne’ mjere središnje banke

Autor: Tomislav Pili , 03. veljača 2020. u 22:00
Analitičari smatraju da je središnja banka pretpostavljala da će doći do snažne reakcije na burzi/REUTERS

Ekonomisti Citigroupa očekuju da će rast BDP-a u ovome tromjesečju usporiti sa 6 na 4,8 posto na godišnjoj razini.

Kineska središnja banka započela je u ponedjeljak ubrizgavati dodatnu likvidnost u financijski sustav kako bi pomogla gospodarstvu koje počinje osjećati negativne posljedice epidemije koronavirusa.

Da su poticaji potrebni potvrđuje i bijeg investitora iz kineskih dionica, pa su jučer tamošnje kompanije izgubile preko 400 milijardi dolara vrijednosti.

Snižena repo stopa
Prvog radnog dana nakon produženih 10-dnevnih novogodišnjih praznika, na burzi u Šangaju cijene dionica potonule su 7,7 posto, pa je izbrisano 420 milijardi dolara tržišne vrijednosti. Radi se o najvećem padu tamošnjeg indeksa od kolovoza 2015. i "Crnog ponedjeljka" kada se na burzu odrazila bojazan ulagača zbog usporavanja kineskog gospodarstva. Tamošnje ulagače, koji su u strahu od gospodarskih posljedica širenja koronavirusa, nisu uspjele umiriti ni nove mjere kineskih vlasti za podršku gospodarstvu.

Kineska središnja banka smanjila je repo stopu za 0,10 postotnih bodova i ubrizgala na tržišta 1,2 bilijuna juana (oko 174 milijarde dolara) kako bi poboljšala likvidnost. Financijski regulator najavio je da će dopustiti kompanijama uvrštenima na burzi kasniju objavu financijskih izvješća za 2019. i prvi kvartal ove godine. Peking je poručio i da će pomoći kompanijama koje proizvode životne potrepštine kako bi pokrenule proizvodnju što je prije moguće.

No, ulagače to nije umirilo dok prate širenje koronavirusa u Kini, od kojega je dosad umrlo više od 360 ljudi, a zaraženo ih je više od 17.000. Pritom su slučajevi tog virusa zabilježeni u svim kineskim provincijama i u dvadesetak zemalja svijeta. Ekonomisti Citigroupa kažu da mjere kineskih vlasti vjerojatno neće biti dovoljne da spriječe oštro usporavanje rasta kineskog gospodarstva u prvom tromjesečju.

Očekuju da će u ovome kvartalu rast gospodarstva usporiti na 4,8 posto na godišnjoj razini, sa 6 posto u prethodnom tromjesečju, dok bi u cijeloj ovoj godini rast BDP-a mogao usporiti na 5,5 posto. "Kako se većina zaposlenika neće vratiti na posao do 9. veljače, gubici u proizvodnji vjerojatno će biti veći nego što se očekuje, pa će vlasti morati poduzeti nove mjere kako bi umanjile negativni utjecaj koronavirusa na gospodarstvo", pišu ekonomisti Citigroupa u osvrtu na situaciju na tržištima.

No, kineske monetarne vlasti pokušavaju umiriti investitore i poduzetnike. Kako prenosi Reuters, dnevni list pod kontrolom središnje banke objavio je u ponedjeljak komentar u kojem se navodi da će utjecaj epidemije biti ograničen i privremen te da će se financijska tržišta normalizirati. 

Neracionalni faktori
Potonuće indeksa Šangajske burze list pripisuje "nekim neracionalnim faktorima", uključujući paničnu prodaju. Naime, širenje virusa neće promijeniti čvrste dugoročne ekonomske pokazatelje, argumentira se u tekstu. Međutim, procjene zapadnih ekonomskih analitičara sugeriraju da je središnja banka pretpostavljala da će doći do snažne reakcije na burzi, ali i da je neto iznos ubrizgane likvidnosti daleko manji od potrebnog.

Prema Reutersovim izračunima, više od bilijun juana vrijednih kratkoročnih dužničkih vrijednosnica dospijelo je jučer. To je smanjilo iznos ubrizganih poticaja na svega 150 milijardi juana, odnosno 22 milijarde dolara. Kako je izjavio Pan Gongsheng, zamjenik guvernera kineske Narodne banke, ta će institucija biti u kontaktu s financijskim tvrtkama i tržištem kako bi odredila koje bi dodatne mjere monetarne politike bile potrebne u odgovoru na ovu krizu, piše CNN Money.  

Komentirajte prvi

New Report

Close