Ovogodišnjom žetvom najzadovoljniji Francuzi

Autor: Tomislav Pili , 04. rujan 2017. u 21:59
Foto: Reuters

S europskih polja požnjeveno 141 milijun tona.

Odlični rezultati u Francuskoj, manji prinosi u Poljskoj i Rumunjskoj te slabija kvaliteta pšenice u Njemačkoj obilježili su ovogodišnju žetvu u Europskoj uniji. Kako procjenjuje konzultantska kuća Strategie Grain čije podatke prenosi Bloomberg, s europskih polja ove je godine požnjeveno 141 milijun tona žita što je 3,8 posto više nego prošle godine. No, to je i dalje značajno ispod 151,9 milijuna tona požnjevenih prije dvije godine. Najviše razloga za zadovoljstvo imaju francuski poljoprivrednici.

Prema procjenama tamošnjeg resornog ministarstva, najveći europski proizvođač žita ove godine očekuje oko 38 milijuna tona, čak 34 posto viši urod. Kvaliteta je također vrlo dobra, pa dvije trećine požnjevene pšenice sadrži više od 12 posto bjelančevina. Francuzi očekuju da će ove godine izvesti 17,8 milijuna tona pšenice što bi bilo gotovo 60 posto više nego godinu ranije.

Nepovoljne vremenske prilike donijele su razočaravajuće rezultate u Njemačkoj, drugom europskom proizvođaču. Njemački farmeri očekuju urod od 24 milijuna tona, najmanje od 2012. godine. Međutim, njemačka je pšenica slabije kvalitete, što je slučaj i u Poljskoj. S rumunjskih njiva požnjeveno je 7,8 milijuna tona, najmanje u posljednjih pet godina.      

Komentirajte prvi

New Report

Close