Ovo su najskuplje metropole na svijetu: Neki gradovi na popisu bi vas mogli iznenaditi

Autor: Poslovni.hr , 16. listopad 2019. u 11:10
Foto: Getty Images

Cijene u McDonald’s- u stručnjacima služe kao jedan od parametara za određivanje standarda neke zemlje ili grada.

Iskusiti sve što vam neki grad može ponuditi mnogo je lakše kad si to možemo i priuštiti, bilo da se radi o večeri u restoranu, vožnji taksijem s aerodroma ili istraživanju klubova. A pitanje je koliko bismo uživali u Zürichu, koji je na listi najskupljih svjetskih gradova zauzeo peto mjesto, iza Hong Konga, Tokija, Singapura i Seula te tako ponio titulu najskupljeg europskog grada za ovu godinu, piše punkufer.

Tako će vas izlazak udvoje koji uključuje vožnju taksijem, ručak ili večera, kino i bezalkoholno piće u baru u Zürichu stajati oko 1620 kuna. Od svih europskih zemalja, u Švicarskoj ćete pojesti i najskuplji Big Mac – platit ćete ga oko 44 kune. Cijene u McDonald's- u stručnjacima služe kao jedan od parametara za određivanje standarda neke zemlje ili grada.      

Osim toga, s jednakim budžetom u Hong Kongu i Tunisu potpuno ćemo drukčije provesti odmor. Upravo su ta dva grada na vrhu i dnu ovogodišnje ljestvice najskupljih gradova na svijetu prema istraživanju Mercera, koji je u formulu za izračunavanje ubacio troškove smještaja, prijevoza, hrane, odjeće, potrepština i zabave.

Hong Kong je već drugu godinu zaredom na prvom mjestu najskupljih gradova, a među prvih deset čak ih je sedam u Aziji. Na listi od 209 gradova Zagreb se nalazi na 143. mjestu, a Sarajevo je pri dnu ljestvice (194.).

1. Hong Kong
2. Tokio, Japan
3. Singapur, Singapur
4. Seul, Južna Koreja
5. Zürich, Švicarska
6. Šangaj, Kina
7. Ašgabat, Turkmenistan
8. Peking, Kina
9. New York, SAD
10. Šenžen, Kina

Komentirajte prvi

New Report

Close