Ovo su direktori s najvećim plaćama u SAD-u

Autor: Poslovni.hr , 01. srpanj 2013. u 15:01
Thinkstock

Postoji li sektor koji gotovo i da nije osjetio krizu, onda je to svakako onaj vezan uz plaće glavnih direktora svjetski priznatih tehnoloških tvrtki.

Postoji li sektor koji gotovo i da nije osjetio krizu, onda je to svakako onaj vezan uz plaće glavnih direktora svjetski priznatih tehnoloških tvrtki.

Naime, u istraživanju tvrtke Equilar Inc. za potrebe The New York Timesa, Equilar je istražio prihode Top 200 glavnih direktora izlistanih tvrtki s prihodima višim od milijardu dolara. Samo istraživanje otkrilo je da je srednja numerička vrijednost kompenzacijskih paketa tih direktora iznosila 15,1 milijun dolara u 2012. što je povećanje za 16 posto.

Na čelu najplaćenijih glavnih direktora tehnoloških tvrtki je, ni manje ni više, Lawrence J. Ellison, suosnivač i glavni direktor Oraclea čiji kompenzacijski paket (temeljna plaća, novčani bonusi, dionice, obveznice, beneficije i ino) iznosi vrtoglavih 96,2 milijuna dolara što je za 18,6 milijuna dolara više od vrijednosti paketa u 2011. No valja napomenuti da kompenzacijski paket najčešće ne obuhvaća cjelokupan iznos u gotovini nego je u većini slučajeva riječ o paketima dionica i obveznica pa je tako Ellison u dionicama dobio oko 90 milijuna dolara.

Drugi na listi najplaćenijih direktora je Robert A. Kotick, CEO tvrtke Activision Blizzard čiji kompenzacijski paket iznosi 64,9 milijuna dolara (povećanje za 680 posto u odnosu na 2011.; 86 posto vrijednosti paketa isplaćeno je u dionicama), a treće mjesto zauzima Leslie Moonves (CEO CBS-a) čiji kompenzacijski paket iznosi 60,3 milijuna dolara, ali i čiji je paket pao za 12 posto u odnosu na godinu ranije.

Najviše se na listi uspela Marissa A. Mayer, CEO Yahooa, čiji kompenzacijski paket iznosi 36,6 milijuna dolara.

Na začelju liste Top 200 smjestili su se Daniel R. Hesse (Sprint Nextel), Kenneth C. Frazier (Merck) i Daniel F. Akerson (GM) čiji kompenzacijski paketi iznose 11,1 milijun dolara.

Cijelu listu možete pogledati ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close