‘Ovo je čovjek koji je jednom izjavom srušio sva tržišta’

Autor: Poslovni.hr , 28. ožujak 2013. u 10:00
Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem (Foto: Epa)

Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem ime je čovjeka koji je jednom svojom rečenicom srušio euro i burze diljem svijeta, piše Večernji list.

Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem ime je čovjeka koji je jednom svojom rečenicom srušio euro i burze diljem svijeta, piše Večernji list.

Kazavši da se ciparski model spašavanja posrnule države može primijeniti i na druge europske zemlje koje imaju “preglomazan bankarski sektor” – Maltu, Sloveniju i prebogati Luksemburg – novi šef grupe 17 članica EU koje imaju euro, Nizozemac Jeroen Dijsselbloem, izazvao je salve kritika. “Leteći Holandez zvani Mister euro malo se zaletio”, komentirao je jedan analitičar.

Kritika Dijsselbloemu, koji je poslije povukao svoju izjavu uz objašnjenje da je bio malo “izgubljen u prijevodu” s engleskog, došla je i od agencije za kreditni rejting Moody’s. Bart Oosterveld iz Moody’sa upozorio je da se eurogrupa malo “precijenila u rješavanju dužničke krize”.

Zanimljivo je vidjeti kako je Dijsselbloem postao glavni menadžer europske dužničke krize. Osnovni kriterij za mjesto šefa eurogrupe jest da zemlja iz koje dolazi ima vrhunski kreditni rejting AAA u najvećoj agenciji Standard & Poor’s. A to imaju samo četiri države u eurozoni – Njemačka, Luksemburg, Finska i Nizozemska, piše Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close