Ovdje EU ulaže više nego u Rusiju, Indiju i Kinu zajedno

Autor: Poslovni.hr , 28. siječanj 2013. u 09:24
Europljanima je sve važniji taj kontinent u kojeg EU ulaže više nego u Rusiju, Indiju i Kinu - uzevši zajedno (Thinkstock)

U Čileu se održava već 7. sastanak na vrhu zemalja Južne Amerike i Europske unije.

U Čileu se održava već 7. sastanak na vrhu zemalja Južne Amerike i Europske unije.  Čileanski ministar vanjskih poslova Alfredo Moreno, uz novostečenu samouvjerenost, tvrdi kako "Latinska Amerika po prvi puta nije više dio problema, nego jedan od izvora mogućeg rješenja za globalnu krizu."

"Europljanima je sve važniji taj kontinent u kojeg EU ulaže više nego u Rusiju, Indiju i Kinu – uzevši zajedno!", piše Deutsche Welle.

Portal podsjeća kako je potpisan sporazum o suradnji Njemačke i Čilea, prije svega u istraživanju rudnih bogatstava te južnoameričke zemlje koja je, podsjećaju, zemlja sa najvećim zalihama bakra na našoj planeti. To nipošto nije kraj popisa bogatstava koje ta zemlja ima: ona je važan isporučitelj sve važnijeg litija, joda i čitavog niza drugih sirovina.

"Povrh toga, čitav niz zemalja tog kontinenta bilježi gospodarski rast o kakvom Europa može samo sanjati, tako da i čileanski ministar vanjskih poslova Alfredo Moreno, uz novostečenu samouvjerenost, tvrdi kako "Latinska Amerika po prvi puta nije više dio problema, nego jedan od izvora mogućeg rješenja za globalnu krizu", navodi se u tekstu uz napomenu kako i se i njemačka kancelarka Angela Merkel slaže sa sve većom važnosti Južne Amerika za svjetsko gospodarstvo i podsjeća: "90% gospodarskog rasta se danas zbiva izvan Europe".

"Investicije Europske unije u regiju Južne Amerike su već ionako poprimile goleme razmjere: 2011. je to bilo već 471 milijarda eura, što je više nego što EU ulaže u bilo koje drugo područje na svijetu. Štoviše: Latinska Amerika je postala najvažnije područje ulaganja gdje odlazi čak 47% investicija zemalja EU. U prošla vremena je problem bila i politička stabilnost tih zemalja i pravna sigurnost investicija. Ali u međuvremenu je i Kina itekako aktivna u tom području tako da već vlada natjecanje za blaga Južne Amerike", piše portal.

Komentirajte prvi

New Report

Close