‘Ovaj pokus je provokativni čin koji ugrožava regionalnu stabilnost’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. veljača 2013. u 12:30
Barack Obama (Epa)

Pokus je uvreda za Peking, jedini veliki ekonomski i diplomatski saveznik Pjongjanga, navode analitičari.

Sjeverna Koreja provela je u utorak svoj treći nuklearni pokus i time izazvala ljutnju Sjedinjenih Država i Japana, a njezina jedina velika saveznica Kina pozvala je na smirivanje situacije.

Sjeverna Koreja je priopćila da je pokus imao "veću eksplozivnu snagu" od pokusa provedenih 2006. i 2009. godine koji su bili malih razmjera. Službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA je javila da je Pjongjang koristio "manju i lakšu nuklearnu napravu", dajući naznake da je ponovno koristio plutonij koji je pogodniji za korištenje kao raketna bojeva glava. Američki predsjednik Barack Obama nazvao je ovaj pokus "provokativnim činom" koji ugrožava regionalnu stabilnost.

"Opasnost koju predstavljaju opasne aktivnosti Sjeverne Koreje opravdava daljnju brzu i vjerodostojnu akciju međunarodne zajednice. SAD će također nastaviti poduzimati korake potrebne da obrani sebe i svoje saveznike", rekao je Obama. Japanski premijer Shinzo Abe je kazao da je pokus "teška prijetnja" koja se ne može tolerirati. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon osudio je sjevernokorejski pokus ustvrdivši da je riječ o "teškoj povredi" rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Kina, koja pokazuje znakove sve većeg ogorčenja svojim susjedom, ponovila je pozive na "denuklearizaciju" Korejskog poluotoka. Također je pozvala na smirivanje situacije i zatražila je od Pjongjanga da ne pojačava napetosti. "Snažno pozivamo Sjevernu Koreju da se pridržava svojih obveza i da ne poduzima daljnje akcije koje bi pogoršale situaciju", priopćila je Kina.

Južna Koreja, koja je još uvijek tehnički u ratu sa Sjevernom nakon građanskog rata 1950.-1953. završenog primirjem, priopćila je da je jakost seizmičke aktivnosti povezane s nuklearnom eksplozijom bila nešto veća od dva prethodna sjevernokorejska pokusa u kojima su testirane bombe od 6 do 7 kilotona. Ipak, riječ je o relativno slaboj nuklearnoj eksploziji budući da je bomba bačena na Hirošimu u Drugom svjetskom ratu imala 20 kilotona.

Američka geološka agencija objavila je da je u utorak zabilježila "seizmološki događaj" magnitude 5,1, a službeni Pjongjang je kasnije potvrdio da je izveo nuklearni pokus. "Potvrđeno je da je izveden nuklearni pokus na visokoj sigurnosnoj razini korištenjem manje i lakše nuklearne naprave koja ima veću eksplozivnu snagu od ranijih i koja nema negativan utjecaj na prirodni okoliš", navela KCNA.

Vijeće sigurnosti UN-a sazvalo je izvanrednu sjednicu koja bi se trebala održati kasnije u utorak. Ovaj pokus je uvreda za Peking, jedini veliki ekonomski i diplomatski saveznik Pjongjanga, navode analitičari. "Pokus predstavlja veliku uvredu za Kinu od koje se sada može očekivati da ostvari prijetnje o nametanju sankcija", izjavio je Mark Fitzpatrick iz Međunarodnog instituta za strateške studije. Unatoč provođenju tri nuklearna pokusa i testiranja dalekometnih raketa, vjeruje se da Sjeverna Koreja nije blizu izrade nuklearne rakete koja bi mogla pogoditi SAD.

Japan je odmah pozvao na nove sankcije protiv Sjeverne Koreje, a južnokorejsko ministarstvo obrane je priopćilo da se ne može isključiti mogućnost da će Pjongjang provesti dodatne nuklearne pokuse i lansiranja raketa. Južnokorejska novinska agencija Yonhap je javila da je Pjongjang izvijestio Kinu i SAD o svojim planovima da provede nuklearni pokus u ponedjeljak, ali ta informacija nije potvrđena.

>>Sjeverna Koreja potvrdila: Proveli smo treći nuklearni test!

 

Komentirajte prvi

New Report

Close