Ovaj otok je je najzagađenije mjesto na planetu

Autor: Poslovni.hr , 17. svibanj 2017. u 09:03
Foto: Thinkstock

1988. godine uvršten je na listu svjetske baštine UNESCO-a.

Hendersonov otok u Tihom oceanu najzagađenije je mjesto na planetu, a radi se o otoku koje se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine.

Studija Tasmanijskog istraživačkog centra IMAS otkrila je da je na nenaseljenom otoku površine 37 kilometara kvadratnih pronađeno 37,7 milijuna komadića plastičnog smeća koje je stiglo oceanom.

Vođa istraživačkog tima Jennifer Lavers rekla je da je na Hendersonovom otoku sakupljeno blizu 18 tona plastičnog otpada, što ga čini najzagađenijim mjestom na svijetu.

“Ovo otkriće mora da poslužiti kao upozorenje svjetskoj javnosti da je plastični otpad jednako velika prijetnja kao i klimatske promjene. Slučaj Hendersonovog otoka je jasan pokazatelj da je nemoguće pobeći od plastičnog smeća, čak ni u najudaljenijim mjestima na planetu“, rekla je Lavers.

Utvrđeno je da ocean na najveću plažu Hendersonovog otoka dnevno izbaci u prosjeku 3.570 novih komadića otpada, prenosi N1.

Levers je također rekla da se u svijetu dnevno proizvodi po 300 milijuna tona plastike i da većina tog materijala završi kao otpad koji se ne reciklira, već postaje pretnja očuvanju životne sredine na globalnom planu.

“Plastični otpad je ujedno i prijetnja za mnoge životinjske vrste jer radi fizičke barijere na plažama i ugrožava kornjače i druge vrste. Istraživanje je pokazalo da je riziku trovanja plastikom izloženo više od 200 vrsta“, rekla je Lavers.

Hendersonov otok je tektonski uzdignuti koraljni otok u južnom dijelu Tihog oceana koji je nepristupačan zbog visokih litica. Slovio je za jedno od rijetkih nenaseljenih mjesta s izoliranom pozicijom i očuvanom ekologijom. Kao takav je 1988. godine uvršten na listu svjetske baštine UNESCO u Oceaniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close