Ova država će zabraniti prodaju novih benzinskih i dizel automobila

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. lipanj 2019. u 07:49
Foto: Getty Images

“Cilj nam je … prelazak na društvo koje će imati nisku razinu emisije ugljikovih spojeva i utjecaja na klimu. To je naš poziv na akciju u borbi za spas naše planete”.

Irska je najavila da će zabraniti prodaju novih benzinskih i dizelskih vozila do 2030. godine u sklopu novog plana za rješavanje pitanja klimatskih promjena.

Vlada se nada da će do tada na irskim cestama biti 950.000 električnih vozila, uz potporu mreže električnih punionica.

Ta je mjera jedan od 180 prijedloga koji pokrivaju područja poslovanja, graditeljstva, prometa, poljoprivrede i gospodarenja otpadom, a cilj im je da Irska do 2050. dosegne nultu emisiju štetnih ugljikovih spojeva.

"Naš pristup je potaknuti ljude i kompanije da promijene svoje ponašanje i da se prilagode novim tehnologijama kroz poticaje, destimulacije, propise i informacije", kazao je premijer Leo Varadkar.

"Cilj nam je … prelazak na društvo koje će imati nisku razinu emisije ugljikovih spojeva i utjecaja na klimu. To je naš poziv na akciju u borbi za spas naše planete", dodao je.

Dublin se nada da će povećati udio obnovljivih izvora u proizvodnji struje sa sadašnjih 30 na 70 posto do 2030. godine.

"Akcijski plan za klimu" uključuje i zabranu uporabe vrsta plastike koje se ne mogu reciklirati i veću naknadu za proizvodnju materijala koje je teško reciklirati.

Oisin Coghlan, direktor organizacije 'Friends of the Earth', nazvao je taj plan "najvećom inovacijom u klimatskoj politici Irske u posljednjih 20 godina".

Greenpeace je pak kritizirao irsku vladu zato što se nije obavezala ostvariti navedene ciljeve do 2050. godine već ih je samo definirala.

Komentirajte prvi

New Report

Close