Otvorena prva kompostana kompanije Tehnix u Crnoj Gori

Autor: Poslovni.hr , 30. ožujak 2016. u 10:57
Foto: Siniša Luković / Pixsell

Kompostana površine 600 kvadrata sa svom neophodnom opremom i mašinama, izgrađena je na imanju komunalnog preduzeća Kotor.

Kompanija Tehnix projektirala je i proizvela te isporučila kompletnu opremu za bioreaktorsku kompostanu u Kotoru, Republika Crna Gora, u kojoj će se prerađivati sav zeleni otpad i organski otpad prikupljen u tri bokeljske općine i gradu Budvi. Ugovor o isporuci kompletne opreme za proizvodnju eko komposta potpisan je 28.09.2015. između poduzeća Tehnix i JKP Kotor kao ovlaštenog predstavnika fondova EU te Ministarstva zaštite okoliša Republike Crne Gore. Raspisan je bio međunarodni natječaj za proizvodnju, isporuku te puštanje u probni rad i obuku rukovaoca opremom te obuku o proizvodnji eko komposta. Sva oprema bila je isporučena u skladu sa ugovorom. Probni rad postrojenja i opreme obavljen je u mjesec dana. Službeno otvaranje obavljeno je 28.03.2016. u 11 sati. Na otvaranju su bili prisutni predstavnici kompanije Tehnix iz Republike Hrvatske te mnogobrojni uzvanici uz veliki publicitet javnih medija iz Republike Crne gore. Bili su prisutni najviši dužnosnici zaduženi za zaštitu okoliša. Ukratko ćemo izložiti pozitivne komentare sa otvaranja prve kompostane u Crnoj Gori proizvedene u Tehnix-u. 

Kompostana površine 600 kvadrata sa svom neophodnom opremom i mašinama, izgrađena je na imanju komunalnog preduzeća Kotor, a u njoj će se u kompost (prirodni biološki materijal za prihranjivanje zemljišta) prerađivati sav zeleni otpad prikupljen u tri bokeljske opštine i u Budvi Crna Gora ulazi u novu fazu promišljanja i djelovanja kada je u pitanju zaštita životne sredine i politika komnunalnog razvoja. Ovo je pionirski korak u misji koju će nadam se, slijediti i drugi gradovi u Crnoj Gori, kazala je državna sekretarka za zaštitu životne sredine u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović, otvarajući danas u Kavču kod Kotora, prvo postrojenje za preradu zelenog otpada u Crnoj Gori.

Kompostana površine 600 kvadrata sa svom neophodnom opremom i mašinama, izgrađena je na imanju komunalnog preduzeća Kotor, a u njoj će se u kompost (prirodni biološki materijal za prihranjivanje zemljišta) prerađivati sav zeleni otpad prikupljen u tri bokeljske opštine i u Budvi. Rezultat je to projekta nazvanog "Uspostavljanje kompostiranja i selektovanog odlaganja otpada u opštinama Kotor, Tivat, Budva i Herceg Novi", a koji su ta četiri grada u saradnji sa Delegacijom EU u Crnoj Gori, NVO "Eko centar delfin" iz Kotora i Vladom, sproveli u protekle skoro dvije godine.        

Projekat vrijedan skoro 450.000 eura sa 71 odsto novca finansirala je Delegacija EU u Crnoj Gori, 18 Vlada Crne Gore, a ostatak komunalna preduzeća četiri primorska grada. Svečanosti otvaranja prve kompostane u Crnoj Gori pored predstavnika Vlade, prisustvovali su i gradonačenici Kotora Aleksandar Stjepčćević i Tivta Ivan Novosel, rukovodioci komunačlnih preduzeća četiri grada i predstavnici NVO sektora. Njima je demonstriran i rad mašina u kompostane, drobilice za zeleni otpad i kompostera-prevrtača.    

Istakvši da je zadovoljstvo "što sada otvaramo konkretne projekte, a manje pričamo o akcionim planovima i strategijama", Daliborka Pejović je naglasila značaj činjenice da se početkom rada postrojenja u Kavču, prvi put u Crnoj Gori ne dijelu njene teritorije 100 odsto reciklira jedna vrsta otpada – zeleni otpad, što je i značajno za početak realizaije naših obaveza iz Poglavlja 27 -Ekologija, u predpristupnim pregovorima sa EU.

Ona je podvukla da IPA fondovi predstavljaju veliki resurs i za rješavanje sličnih problema sa otpadom i ekologijom u drugim krajevima Crne Gore, pohvalivši saradnju lokalnih uprava i komunalnih prerduzeća četiri primorska grada sa NVO sektorom i evropskim institucijama koje su najvećim dijelom finansirale projekat rješevanja problema zelenog otpada u Tivtu, Kotoru, Budvi i Herceg Novom.  

Zoran Mrdak, direktor Komunalnog preduzeća Kotor koje je bilo nosilac projekta, naglasio je da će prve količine komposta iz Kavča biti spremne već u maju kada će sa njima početi prihranjivanje javnih zelenih površina u četiri grada.    

Naglasio je da su u sklopu projekta, pored izgradnje i opremanja kompostane u Kavču, nabavljena su i 24 velika kontejnera za zeleni otpad za sva četiri grada, tri pres-kontejnera za Budvu i 150 klasičnih metalnih kontejnera za Tivat i Herceg Novi, kako bi se pokrenula akcija selektiranog odlaganja zelenog i dijela komunalnog otpada.

Obavljena je i obimna edukativno-informativna kampanja u javnosti: "Ovo je veoma bitan projekat jer smo ojačali naše kapacitete i prvi putr stvorili održivi sistem upravljanja jednom vrstom otpada. Zeleni otpad se više neće bacati na deponije ili spaljivati u našim dvorištima, već će se sav ovdje prepađivati u korisnu materiju – kompost", naglasio je Mrdak. Gradonačelnik Kotora Aleksandar Stjepčević istakao je da će radom kompostene, biti sniženi i troškovi održavanja javnih zelenih površina u četiri grada.

Ovaj primjer potvrđuje tehnološku i poslovnu spremnost kompanije Tehnix da na međunarodnim natječajima dobiva projekte visoke tehnološke složenosti koji bitno doprinose održivom razvoju kojim se postižu ciljevi cirkularne ekonomije. U sklopu opreme za proizvodnju eko komposta isporučen je specijalni stroj KOMPOSTDER proizveden u kompaniji Tehnix koji omogućuje bioreaktorsku proizvodnju eko komposta u vremenu od 8-10 tjedana, što je gotovo dva puta brže od dosadašnjih tehnoloških rješenja u proizvodnji komposta. Novina takvog specijalnog stroja je u inovativnom tehnološkom rješenju kompanije Tehnix, a to je pokretni stroj koji obrađuje bio masu koja je formirana u brazde širine 3 metra, visine 1,5 metra, koji ima samohodni hidraulični pogonski sustav te okretni bubanj brzine miješanja i dubine zahvata u formiranju brazdi.

Tehnološka inovacija je u dodavanju vode preko dizni iz bioreaktorskog spremnika volumena 1 m³ u kojem se dodaju specijalni bioaktiventi uzgojeni u posebnim laboratorijskim uvjetima sa karakteristikama intenzivne biološke aktivnosti, koji se pripremaju u spremniku u koji se dodaje zrak preko specijalnih zračnih difuzora koji rade automatski te obogaćuju vodu kisikom, u koju se dodaju aktivne bakterije koje se kod prevrtanja kompostne mase unose na površine svih dijelova bio mase te tako obogaćene vlagom, kisikom i bakterijskim kolonijama omogućuju brzu i kvalitetnu biološku razgradnju bio mase u kontroliranim uvjetima. Kompletna oprema i tehnologija kompostiranja razvijena je u Tehnixu te predstavlja bitni tehnološki napredak u proizvodnji komposta i njegovo korištenje u poljoprivredi. Republika Hrvatska je članica EU te je time preuzela obaveze za održivo gospodarenje otpadom prema Direktivi EU što uključuje obavezu za preradu bio razgradivog otpada u kompost bez odlaganja na deponije. Kompanija Tehnix svima koji žele te imaju obavezu da održivo gospodare biorazgradivim otpadom, nudi stručnu pomoć i tehnološka rješenja kao i idejne projekte kojima se mogu izgraditi postrojenja za eko kompostane svih kapaciteta, upravo onakvih kakvi odgovaraju korisniku. Razvijena MBO-Te tehnologija održivog gospodarenja otpadom u kompaniji Tehnix omogućuje održivi razvoj i postiže cijene kružne ekonomije koje se financiraju iz EU. Primjer iz Crne Gore potvrđuje tehnološku spremnost poduzeća Tehnix.

Komentirajte prvi

New Report

Close