Otvoren put stvaranju globalnog cementnog lidera

Autor: Tomislav Pili , 03. veljača 2015. u 19:07
Od nama susjednih zemalja, prodane su Holcimove cementare u Srbiji i Mađarskoj

Cementare na četiri kontinenta morale su biti prodane kako bi Holcim i Lafarge dobili regulatorno odobrenje za spajanje.

Irski proizvođač građevinskog materijala CRH pristao je platiti 6,5 milijardi eura za imovinu švicarskog Holcima i francuskog Lafargea čime je otvoren put stvaranju najvećeg proizvođača cementa na svijetu.

CRH je ovu transakciju objavio u nedjelju, a financirat će je gotovinom, novim zaduženjem te s gotovo 10 posto svojih dionica. Prema navodima Reutersa koji se poziva na upućene izvore, irska kompanija uspjela se domoći imovine ispred drugog ponuđača, financijskog konzorcija predvođenog američkom investicijskom tvrtkom Blackstone. U konzorciju je još bio britanski investicijski fond Cinven te kanadski mirovinski fond CPP, a izvori Reutersa tvrde da su ponudili 5,5 milijardi eura. Glavni izvršni direktor Lafargea Bruno Lafont izjavio je kako je CRH-ova ponuda bila najbolja u svim aspektima.

 

5,2mlrd.

eura donijele su lani Holcimu i Lafargeu prodane cementare

Na prodaju je bila imovina u Europi, SAD-u, Kanadi, Brazilu i Filipinima, a koju su Holcim i Lafarge morali prodati kako bi pridobili regulatorno odobrenje za spajanje najavljeno još prošle godine. Spajanjem će biti stvoren vodeći globalni proizvođač cementa s ukupnim prodajnim prihodima od 44 milijarde eura. Kako navode inozemni mediji, za imovinu koje se švicarska i francuska kompanija morala riješiti došlo je oko 60 ponuda, kako iz branše, tako i od investicijskih fondova. Od nama susjednih zemalja, prodana je Holcimova imovina u Srbiji i Mađarskoj, stoji u priopćenju na stranicama francuske kompanije.

Prodane cementare ukupno su lani donijele 5,2 milijarde eura prodajnih prihoda, pa se može reći da će Irci investiciju isplatiti za praktički godinu dana, ako prodajni volumen ostane isti. CRH zapošljava 75.000 radnika, a vodeći je proizvođač asfalta u SAD-u. Godišnji prihodi penju se na 18 milijardi eura, ali cement čini tek 15 posto prihoda. Iz kompanije sa sjedištem u Dublinu lani su najavili kako imaju na raspolaganju 1,5 milijardi eura gotovine na računu koju su spremni upotrijebiti za akvizicije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close