Otvoren najveći balkanski vjetropark

Autor: Poslovni dnevnik , 13. listopad 2019. u 21:59
Čibuk 1, pokraj Kovina, sedmi je vjetropark u Srbiji

Kompanije Vjetroelektrane Balkana i Masdar u Čibuk 1 uložile su 300 milijuna eura.

Čibuk 1, najveći vjetropark na Zapadnom Balkanu, svečano je otvoren u petak u Mramorku pokraj Kovina. Investicija je vrijedna 300 mil. eura, a opskrbljivat će električnom energijom 113.000 kućanstava, što je dovoljno energije za opskrbu grada veličine Novog Sada.

Vjetropark Čibuk 1 ima 57 vjetroturbina i instaliranu snagu od 158 megavata, javlja Tanjug. Taj projekt pridonosi stabilnosti opskrbe strujom i omogućio je Srbiji da proizvodi 27% svojih potreba za energijom iz obnovljivih izvora do 2020. godine, a time pomaže i smanjenju korištenja ugljena u proizvodnji električne energije. Ovo je sedmi vjetropark u Srbiji, a izgradnja je završena u travnju ove godine.

Iza projekta stoje kompanija Vjetroelektrane Balkana i kompanija Masdar iz Abu Dhabija, a investiciju su podržali IFC i Europska banka za obnovu i razvoj. Vjetropark pokraj Kovina je na popisu povlaštenih proizvođača električne energije kojima je odobreno financiranje u sustavu feed-in tarife. "Sa svojih 430 gigavatsati struje proizvodnje godišnje predstavljat će gotovo 1,5% naše godišnje proizvodnje energije i time će značajno utjecati na ukupnu energetsku sigurnost Srbije i sigurnost opskrbe", rekao je Aleksandar Antić, ministar energetike i rudarstva.

  "Projekt je važan i zbog očuvanja okoliša, naših obveza kao članice Energetske zajednice, ali i kao primjer drugim ulagačima da je Srbija dobro mjesto za ulaganje, posebno kad je riječ o suvremenim tehnologijama", istaknula je Zorana Mihajlović, ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture. 

Komentirajte prvi

New Report

Close