Otvaranje tvrtke u FBiH za samo pet dana

Autor: Agencija VLM , 13. prosinac 2013. u 12:33
Ilustracija; Thinkstock

Punih pet godina bilo je potrebno vlastima u FBiH, konkretno Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta da stupi na snagu projekt jednostavne i prije svega brze registracije gospodarskog subjekta.

Punih pet godina bilo je potrebno vlastima u FBiH, konkretno Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta da stupi na snagu projekt jednostavne i prije svega brze registracije gospodarskog subjekta. Prema najnovijim zakonskim rješenjima, ovaj postupak ne bi trebao trajati duže od pet dana. Po novim zakonskim pravilima, mjerodavni registracijski sud morat će izdati rješenje o registraciji tvrtke u roku od pet dana od dana uredno predane prijave.

Rok za dobivanje identifikacijskog poreznog broja ne bi trebao biti duži od tri dana. Po novom zakonu koji treba idućeg tjedna usvojiti Parlament FBiH skraćen je popis dokumentacije koja se podnosi registracijskom sudu za potrebe utvrđivanja općih i posebnih podataka koji se prilikom osnivanja poslovnog subjekta, ili izmjena podataka od značaja za pravni promet obvezno unose u registar. Ukida se obveza podnošenja osobne iskaznice, putne isprave ili izvatka iz odgovarajućeg registra kojim se utvrđuje identitet osnivača za stranu ili domaće fizičko ili pravnu osobu. Zakonom je predviđeno da će sud zahtijevati podnošenje notarski obrađenog akta s ovjerenim potpisima ovlaštenih osoba.     

Komentirajte prvi

New Report

Close