Otpali Francuzi i Amerikanci, Mađari se vratili Rusima

Autor: Poslovni dnevnik , 16. siječanj 2014. u 22:00
Mađarski premijer Viktor Orban i ruski predsjednik Vladimir Putin/REUTERS

Rusi će kreditirati 80 posto troškova gradnje koji se procjenjuju na između 10 i 12 milijardi dolara, što će Budimpešta otplaćivati 30 godina.

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin glatko riješio "Ukrajinsko pitanje", bez većih problema je nastavio i sa širenjem svoje zone utjecaja i na Europsku uniju.

Tako se Mađarska početkom tjedna i službeno odlučila da će njezinu jedinu nuklearku dograđivati Rosatom. Ruska ponuda je bila i više nego primamljiva – kreditirat će 80% iznosa između 10 i 12 milijardi dolara za gradnju dva nova bloka nuklearke Paks, udaljene samo 75 kilometara od sjeverne hrvatske granice, što će Mađari vraćati 30 godina.Nuklearna elektrana Paks smještena je na Dunavu, oko 90 kilometara od Belog Manastira i ko 120 kilometara od Osijeka. Kako ima samo četiri nukearna reaktora zadovoljava oko 43% potrošnje električne struje u Mađarskoj. Građena je po sovjetskoj tehnologiji, a reaktori su puštani u rad između 1982. i 1987. Iako je planiran životni vijek od tridesetak godina bi mogao biti produljen sve do 2030.

Kako javlja Ruski vjesnik Sporazum Rusije i Mađarske bio je neočekivan. Mađarske vlasti su prije nekoliko godine obećale da će projekt staviti na javni natječaj. Francuska kompanija Areva i japansko-američki Westinghouse bili su konkurencija Rosatomu. No Mađari su se ipak odlučili za ruske reaktore zbog  postojeću infrastrukturu i iskustvo suradnika te isključili mogućnost dodatnih troškova.Projekt pretpostavlja da će se 40% poslova obavljati na teritoriju Mađarske, izvijestio je predsjednik Vladimir Putin.

Izvor novina Kommersant, koji je upoznat s projektom, rekao je da 30% poslova na području Mađarske otpada samo na poslove vezane sa zalijevanjem betona. Narudžbe od nuklearke Paks može dobiti i mađarska kompanija Ganz EEM, koja ulazi u Atomenergomaš (proizvodi opremu za nuklearne elektrane).Ugovori će biti potpisani za šest mjeseci. Rok gradnje i kapacitet blokova nisu određeni, poručuju iz Rosatoma. No, šef administracije mađarskog premijera Janoš Lazar izvijestio je Reuters da je EU već odobrio projekt dva bloka kapaciteta 1,2 GWh. Očekuje se da će blokove uvesti do 2023. te će ostati u vlasništvu Mađarske.

Komentirajte prvi

New Report

Close