Otpad mora postati sirovina za nešto novo

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 11. ožujak 2018. u 22:00
Direktorica Tanja Skaza/Matija Habljak/PIXSELL

Tvrtka je među pet najbrže rastućih tehnoloških poduzeća u srednjoj Europi, i među 1000 kompanija koje inspiriraju Europu.

Slovenska tvrtka Skaza 40 se godina bavi proizvodnjom plastike. Tanja Skaza, direktorica tvrtke s 330 zaposlenih i prihodom od 38,3 milijuna eura i pet milijuna eura investicija u 2017., ističe da žele biti dio priče o održivom gospodarenju otpadom i ciklusa kružne ekonomije.

Pod njezinim je vođenjem tvrtka koju su pokrenuli svekar i svekrva ušla među pet najbrže rastućih tehnoloških poduzeća u srednjoj Europi, a Londonska burza uvrstila ih je među 1000 kompanija koje inspiriraju Europu. Na hrvatsko su tržište ušli kroz suradnju s osječkim Unikomom…  "Osijek je primarno htio nešto uraditi sa zelenim površinama, a kroz ovaj su projekt pomogli i građanima, i to bez povećanja broja kanta za komunalni otpad, čak su ih smanjili na javnim površinama.

 

Skaza

S Ikeom surađujemo 2 godina i njihov smo jedini razvojni partner u plastici.

Isprva je Unikom razdijelio 3450 kanta kućanstvima u većim naseljima, a onda još 2000. Imamo i planove širenja suradnje jer je Unikomu cilj smanjiti količinu komunalnog otpada za 50 posto do 2020. Prvi su u Hrvatskoj pokazali kako to treba raditi, dobili su i nagradu za zeleni grad", pojašnjava direktorica T. Skaza. Hrvatska bi mogla postati predvodnik u regiji u gospodarenju otpadom, uvjerena je T. Skaza koja tu tvrdnju temelji na primjeru Osijeka, ali i drugih hrvatskih gradova – Opatije, Rijeke, Zaprešića, Varaždina, Dubrovnika… koji su im se već najavili za suradnju. 

"Nije nam cilj samo prodati kante, to mora biti cjelokupno rješenje, logistika kojom otpad postaje prvoklasan biokompost i fermentacijska biotekućina, sirovina za nešto novo. Kao tvrtka koja radi s plastikom imali smo moralnu dilemu, iako smo već 40 posto plastike reciklirali, tražili smo rješenja kako to unaprijediti. A sav materijal ponovo upotrijebimo, uopće ne bacamo plastiku, nego je pripremamo za nove proizvode", kaže T. Skaza. 

Tvrtka Skaza partner je multinacionalnim kompanijama. Primjerice, s Ikeom surađuju već 26 godina i njihov je jedini razvojni partner u plastici. Kao razvojno-prodajna tvrtka za globalne su partnere razvili 7890 proizvoda. Kombiniraju različite materijale: plastiku, staklo, drvo… Pravi primjer kružne ekonomije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close