Osuđujuća presuda za Janšu prijelomnica za političare

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. lipanj 2013. u 11:07
Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Janša i ostala dvojica osuđenih u korupcijskoj aferi imaju pravo žalbe i osporavanja presude na višim instancama

Prvostupanjska presuda kojom je na dvije godine zatvora osuđen Janez Janša mogla bi biti prijelomnica u slovenskoj politici, ocjena je komentara u slovenskom tisku, dok političari strahuju da će u kombinaciji s krizom ona produbiti već postojeće društvene podjele i konfrontacije.

"Još nepravomoćna presuda u procesu Patria znači prijelomnicu jer se po prvi put dogodilo da sud proglasi krivim nekog političara tako visokog ranga", ističe u četvrtak u komentaru ljubljansko "Delo". Vodeći slovenski dnevnik navodi da je sud tako poslao značajnu poruku javnosti da su svi pred zakonom jednaki te da je, unatoč političkim pritiscima, djelovao nezavisno i u interesu vladavine prava.

Janša i ostala dvojica osuđenih u korupcijskoj aferi imaju pravo žalbe i osporavanja presude na višim instancama, pa je sada od izuzetnog značenja da ni politika ni civilne udruge ne potkopavaju vjeru ljudi u pravosudni sustav jer za Janšu trebaju važiti isti kriteriji kao i za sve druge, navodi "Delo.

Zato se izjave pojedinih političara koji podržavaju Janšu pa navode da osuđujuća presuda ugrožava demokraciju, šireći tako sumnje u nezavisnost suda, zapravo mogu shvatiti kao prijetnju demokraciji i sudstvu jer pravnu državu treba bezuvjetno poštivati, navodi "Delo".

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" ističe da je sutkinja Barbara Klajnšek prvostupanjskom presudom, kojom je izrekla dvije godine zatvora političkom veteranu i premijeru u dva mandata Janši, pokazala veliku dozu hrabrosti s obzirom na pritiske, te svjesna rizika što bi za njenu stručnu reputaciju značilo ako na višim instancijama presuda koju Janša naziva neodrživom bude pala, što znači da je uvjerena da su dokazi protiv osuđenih valjani.

Budući da se bez rezerve oslonila na optužnicu i dosudila zatvorske kazne koje je predlagalo tužiteljstvo, to znači da je morala biti uvjerena da će presuda izdržati test na višim instancijama, navodi list u komentaru. No, dodaje list, sutkinji Brabari Klajnšek valja joj priznati da je pokazala hrabrost izrekavši prvostupanjsku presudu Janši koji je visokorangirani političar, čak i ako se na na višoj instanci prvostupanjska presuda ne bi potvrdila , procjenjuje "Dnevnik".

List navodi da nakon izricanja prvostupanjske zatvorske kazne Janši u slovenskoj politici "više ništa neće biti isto", a da bi njena pravomoćnost potpuno promijenila stanje na političkoj pozornici.

"Dnevnik" tvrdi da s teretom prvostupanjske kazne na svom lideru Slovenska demokratska stranka (SDS) koju sada vodi Janša ne bi mogla formirati koalicijsku vladu čak i da osvoji najveći broj glasova na slijedećim izborima jer bi bila nepoželjan koalicijski partner svim ostalima, osim ako bi u međuvremenu došlo do oslobađajuće presude.

Zato je vodeća stranka desnice sada u poziciji u kojoj bi morala razmišljati o svom novom lideru, navodi komentator "Dnevnika".

Svi Janšini najbliži politički suradnici u stranci u srijedu su takvu mogućnost inače isključili, navevši da je stranka jedinstvena i sada još više okupljena oko svog čelnika, te da je presuda protiv Janše izrečena bez dokaza i da je "sramotna" za državu.

Janša je u srijedu izjavio da je osuđen bez dokaza, na "montiranom procesu" s političkim motivima, da je presuda protiv njega "neodrživa" i da će boriti svim sredstvima, pa i političkim.

Mariborski dnevni list "Večer" navodi u četvrtak da se još ne može sigurnošću reći je li Janši donijela "političku smrt" prvostupanjska presuda u kojoj je proglašen krivim za korupciju i jesu li dani kad je bio glavni politički akter sada prošlost ili će se uspjeti sudski i politički rehabilitirati. List iznosi i ocjenu Karla Erjavca, političara koji je bio ministar u dvije Janšine vlade, a u sadašnjoj je vladi Alenke Bratušek ministar vanjskih poslova, o tome kakve bi mogle biti reperkusije presude. On je izrazio bojazan da bi to u kombinaciji s učincima krize Sloveniju moglo opet uvesti u "nemirno razdoblje", slično onom prilikom demonstracija protiv političkih elita u slovenskim gradovima krajem prošle i početkom ove godine. U takvim slučajevima "male, ali glasne" skupine mogu znatno utjecati na opće raspoloženje javnosti, upozorio je Erjavec.

Komentirajte prvi

New Report

Close