Oštar pad njemačkih industrijskih narudžbi u travnju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. lipanj 2013. u 15:28
Ilustracija

Domaće narudžbe u travnju su smanjene 3,2 posto u odnosu na prethodni mjesec

Njemačke industrijske narudžbe u travnju su smanjene za 2,3 posto u usporedbi s prethodnim mjesecom, uslijed pada domaćih i inozemnih narudžbi, poglavito iz eurozone, pokazali su u četvrtak najnoviji podaci njemačkog ministarstva gospodarstva.

Ministarstvo je objavilo i revidirane podatke za ožujak, prema kojima je u tome mjesecu sada zabilježen rast narudžbi njemačkoj industriji od 2,3 posto. Riječ je o podacima usklađenim za sezonske čimbenike, kalendar i inflaciju, navodi se u priopćenju.

Domaće narudžbe u travnju su smanjene 3,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, a inozemne za 1,5 posto. Najizrazitije su pritom smanjene narudžbe od trgovinskih partnera iz ostalih 16 zemalja članica eurozone, i to za 3,6 posto.

Najveći su pad narudžbi zabilježili proizvođači investicijskih dobara koji su zaprimili 3,6 posto manje narudžbi nego u prethodnom mjesecu. Slijede proizvođači osnovnih proizvoda, s 1,9 posto manje narudžbi, navodi se u priopćenju toga ministarstva.

Proizvođači potrošačkih roba zabilježili su pak snažan skok narudžbi, za 7,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, što najvećim dijelom proizlazi iz skoka narudžbi od 14,8 posto iz eurozone.

Na godišnjoj su razini kalendarski prilagođene narudžbe njemačkoj industriji u travnju smanjene za 0,4 posto, nakon 0,3-postotnog pada u prethodnom mjesecu. Pritom su domaće narudžbe pale 3,1 posto dok su one inozemne porasle dva posto.

Najveći skok narudžbi i na godišnjoj je razini zabilježen u kategoriji potrošačkih roba, i to za 6,8 posto u usporedbi s prošlogodišnjim travnjem, dok su narudžbe osnovnih proizvoda pale 1,6 posto, stoji u današnjem priopćenju njemačkog ministarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close