Oštar pad njemačke industrijske proizvodnje u kolovozu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. listopad 2015. u 14:55
Foto: Thinkstock

Kolovoški je pad najizrazitiji u proteklih godinu dana a nadovezao se na jučerašnje izvješće ministarstva o također oštrom, 1,8-postotnom padu novih industrijskih narudžbi u istom razdoblju.

Njemačka industrijska proizvodnja pala je u kolovozu najsnažnije u godinu dana, pokazali su u srijedu podaci ministarstva gospodarstva, nadovezujući se na naznake slabljenja potražnje za njemačkom industrijskom robom.

U kolovozu su tvornice u Njemačkoj proizvele 1,2 posto manje robe nego u mjesecu ranije, objavilo je ministarstvo, napominjući kako se slabost dijelom može pripisati većem broju dana ljetnog godišnjeg odmora u tome mjesecu.

Kolovoški je pad najizrazitiji u proteklih godinu dana a nadovezao se na jučerašnje izvješće ministarstva o također oštrom, 1,8-postotnom padu novih industrijskih narudžbi u istom razdoblju.

Među pozitivnim se vijestima u novom izvješću izdvaja naviše revidirani podatak o 1,2-postotnom rastu industrijske proizvodnje u srpnju. Prvotno je njezin rast procijenjen na 0,7 posto.

"Njemačka industrija i dalje teško hvata zamah. Jučer objavljeni podaci o novim narudžbama već su signalizirali blaži oprez. Najnoviji slabi podaci o industrijskoj proizvodnji ponovno će potpiriti špekulacije kako njemačko gospodarstvo trpi negativne posljedice usporavanja kineskog gospodarstva. Po našem mišljenju, nema mjesta za paniku", tumači Carsten Brzeski, ekonomist u banci ING.

U ministarstvu ističu kako je kasniji početak ljetnih godišnjih odmora u Njemačkoj značajno pridonio padu proizvodnje.

"Postojano pozitivno raspoloženje u kompanijama i dobar rast izvoznih aktivnosti ukazuju na nastavak umjereno pozitivne industrijske aktivnosti unatoč slabijim novim industrijskim narudžbama u srpnju i kolovozu", stoji u priopćenju njemačkog gospodarstva.

Jučerašnje je izvješće o novim narudžbama u kolovozu pokazalo, između ostalog, i pad industrijskih narudžbi iz zemalja izvan eurozone za 3,7 posto. Ukupna je inozemna potražnja smanjena za 1,2 posto a još je više potonula ona domaća, za 2,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, pokazuje u utorak objavljeno izvješće ministarstva gospodarstva i energetike.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Oštar pad njemačke industrijske proizvodnje u kolovozu

Tko vjeruje da jedino predizborno raste SDP Kukuriku industrija ?

New Report

Close