Oštar odgovor: Američke torbe, helikopteri i lješnjaci... svi su na EU listi za uvođenje carina

Foto: Reuters Foto: Reuters

Europska komisija zaprijetila je da će uvesti carine na uvoz iz SAD-a vrijedan 20 milijardi dolara.

Prijetnja je došla nakon prošlotjedne presude Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u kojoj se zaključuje da američka vlada nije okončala ilegalnu potporu (subvencije) Boeingu, prenio je CNBC.

U zrcalnoj situaciji, Washington je prethodno zaprijetio kako razmatra uvođenje carina za EU robu u vrijednosti od približno 11 milijardi dolara, “u skladu s ekonomskom štetom koju su SAD pretrpjele zbog europskih subvencija zrakoplovnoj i obrambenoj tvrtki Airbus”.

Katalog stavki EU-a na 11 stranica predlaže carine na niz proizvoda iz SAD-a, od zrakoplova do kemikalija i prehrambenih proizvoda.

Europska unija ne želi se svetiti, ali se mora braniti

“Europske tvrtke moraju se moći natjecati pod jednakim uvjetima. Nedavna odluka WTO-a o američkim subvencijama za Boeing važna je u tom pogledu. Moramo nastaviti braniti jednake uvjete za našu industriju“, izjavila je u srijedu Cecilia Malmstrom, povjerenica EU za trgovinu.

“Ali dopustite mi da budem jasna. Iako moramo biti spremni s protumjerama u slučaju da ne postoji drugi izlaz, još uvijek vjerujem da je dijalog ono što bi trebalo prevladati između važnih partnera kao što su EU i SAD, uključujući okončanje ovog dugogodišnjeg spora”, poručila je Malmstrom.

SAD i EU su se borile međusobno gotovo 15 godina u WTO-u zbog subvencija za Boeing i Airbus.

Nakon parcijalnih pobjeda za obje strane, Washington i Bruxelles su zatražili od arbitra WTO-a da odredi razinu protumjera koju mogu nametnuti jedni drugima. Arbitri tek trebaju odrediti iznos, ali je slučaj SAD-a protiv Airbusa navodno u prednosti i očekuje se odluka u nadolazećim mjesecima.

“EU je iskorištavala američku trgovinu već dugi niz godina. Uskoro će prestati s tim”, izjavio je prošlog tjedna predsjednik Donald Trump putem Twittera.

Trgovinski razgovori

Trgovinski pregovori između EU-a i američkih dužnosnika vjerojatno će uskoro započeti s dvije teme - smanjenje carina za industrijsku robu i kako olakšati poduzećima pokazivanje da proizvodi zadovoljavaju standarde EU-a ili SAD-a.

Europski blok inzistira na tome da se u razgovore ne uključi poljoprivredu, dok SAD želi da poljoprivredni proizvodi budu dio budućih rasprava.

"Ne očekujemo rastući spor koji bi mogao posijati neizvjesnost i oštetiti globalnu industriju onoliko koliko je američki-kineski trgovinski rat to učinio u posljednje tri četvrtine", rekao je Holger Schmieding, glavni ekonomist Berenberga, u priopćenju objavljenom u utorak.

“U jednom ključnom pogledu, trgovinski razgovori SAD-a i EU-a mogli bi biti slični dugom ponovnom pregovaranju NAFTA-e, prema našem mišljenju. Iako bi razgovori mogli biti teški i bučni, ne bi trebali ometati tržišta, povjerenje i gospodarsku aktivnost”, rekao je Schmieding.

Rat carinama pokrenut prošle godine

Trump je potresao Europsku uniju prošle godine kada je odlučio uvesti carine na europski čelik i aluminij. Bruxelles je odmah odgovorio, stavljajući carine na traper, maslac od kikirikija i neke druge američke proizvode.

EU je slučaj također prenio na WTO. Kako bi premostio razlike i, prije svega, spriječio daljnje carine na robu EU, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker otputovao je u Washington nekoliko mjeseci kasnije od uvođenja carina.

Juncker se složio s Trumpom da zajedno rade na tome da se postojeće carine privedu nuli za ne-automobilska industrijska dobra; obećao je da će kupovati više ukapljenog prirodnog plina iz SAD-a i pronaći načine za približavanje standarda.

U ponedjeljak je 28 europskih zemalja konačno usvojilo zajedničko stajalište o pregovaranju o trgovini sa SAD-om. EU želi dogovor "strogo usmjeren na industrijsku robu", čime se isključuju poljoprivredni proizvodi, što je pak prijedlog koji predsjednik Trump nikako ne želi.

Komentari (0)
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve