Ostaju li OIE bez državnih povlastica?

Autor: Poslovni dnevnik , 28. studeni 2016. u 21:59
Proizvođači energije iz fosilnih goriva naglašavaju da OIE imaju najniže operativne troškove/FOTOLIA

Kako prenosi internetski portal energetika-net.com najveći protivnici ukidanju povlastica su Njemačka i Velika Britanija.

Vjetroelektrane i sunčane elektrane mogle bi izgubiti pravo da energija gener   irana u tim postrojenjima ima prioritetan status pri prihvatu u elektroenergetsku mrežu, objavio je početkom studenog britanski dnevnik Guardian, a prenosi internetska stranica energetika-net.com. Naime, za koji mjesec Europska komisija izaći će s novim zakonodavstvom u sektoru obnovljivaca za razdoblje iza 2020., a sada se očito propitkuju sami temelji sektora koji je subvencioniran i kroz svoj prioritetan status.

Neki industrijski izvori smatraju da je prilično izgledno da se to uskoro pojavi u propisima, iako postoji opozicija tom prijedlogu, a dolazi iz Njemačke i Francuske, čije vlade su već pozvale Europsku komisiju da zaštiti prioritetan pristup OIE elektroenergetskoj mreži. Europska studija koja je analizirala spomenuto pitanje naglašava da je ukidanje prioritetnog pristupa mreži korak prema izjednačavanju statusa svih proizvođača energije. U studiji se ističe da bi gubitak takvog prioritetnog statusa za postrojenja obnovljivaca mogao povećati emisije ugljičnog dioksida do 10% ili za 45 do 60 milijuna tona godišnje, a spominju se četiri scenarija koji bi europskim proizvođačima energije trebali pomoći da postanu troškovno konkurentniji. 

Prioritetan prihvat energije iz obnovljivih izvora trebalo bi biti obavezan prema postojećoj EU-regulativi, iako to Velika Britanija, Švedska i Nizozemska ne poštuju. Prioritetno dispečiranje investitorima je od ključne važnosti kada projiciraju prihode i donose investicijsku odluku, a poteškoća bi moglo biti za postojeće projekte bude li se to pravilo primjenjivalo retroaktivno. Upravo retroaktivna promjena pravila za sektor vjetra i Sunca u nekim europskim državama bila je razlog velikom nezadovoljstvu. Guardianovi izvori iz industrije kažu da će u slučaju retroaktivne primjene tražiti financijske kompenzacije i pristup tržištu energije uravnoteženja, kako bi se prevenirala velika kontrakciju te industrije.

Ipak, smatra se da je bilo dosta nestabilnosti i retroaktivne primjene te da u slučaju promjene pravila treba jasno razgraničiti postojeće i buduće projekte. Proizvođači energije iz fosilnih goriva naglašavaju da obnovljivci imaju najniže operativne troškove te da su povlaštenim pristupom mreži subvencionirani. Smatraju da bi se izuzimanjem sektora OIE iz prioritetnog pristupa prevenirale "negativne cijene", koje se pojavljuju na burzama kada je na tržištu više energije nego što se može potrošiti, a eliminirale bi se i antikompetitivne subvencije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close