Osnovana nova kompanija za plinofikaciju Zenice

Autor: Poslovni dnevnik , 18. ožujak 2018. u 22:00
Plinskom infrastrukturom upravljat će tvrtka Zenicagas/ Marko Prpić/PIXSELL

Dovođenja plina stajat će ukupno 52 milijuna kuna, a projekt treba biti završen za pet godina.

Gradsko vijeće Zenice prošlog je tjedna usvojilo Odluku o osnivanju Javnog poduzeća Zenicagas, zbog realizacije projekta plinofikacije tog BiH grada za koji je pripremljena studija izdvoljivosti, javlja portal eKapija. 

Projekat plinofikacije Zenice podrazumijeva izgradnju distribucijske plinske mreže od 120 kilometara u gradskim i prigradskim naseljima koja nisu priključena na mrežu daljinskog grijanja, te za dijelove grada s postojećim i planiranim industrijskim zonama. Osim plinske mreže, infrastrukturu čini glavna mjerno-regulacijska stanica i 13 manjih stanica za šire područje grada, objašnjava za portal eKapija Semin Petrović iz Istraživačko-razvojnog centra za plinsku tehniku iz Sarajeva, koji je napravio studiju izvodljivosti.

 

120 km

bit će duga nova plinska mreža

"Tvrtka Zenicagas bit će zadužena za razvoj te infrastrukture, ali prije svega mora osigurati uvjete za distribuciju plina. Grad Zenica ima plinovod visokog pritiska od 1983. godine iz kojeg se plin koristi samo u sklopu kompleksa kompanije ArcelorMittal, ali distribucijska plinska mreža nije nikada razvijena, što znači da nije omogućeno korištenje plina drugim korisnicima u Zenici, prije svega kućanstvima i javnom sektoru, ali i industriji", objašnjava Petrović.

Prema revidiranoj studiji izdvoljivosti, ukupna vrijednost projekta plinofikacije Zenice iznosit će oko 13 mil. KM (oko 52 mil kn), a planirano je da se realizira u sljedećih pet godina. Prvi koraci na ovom projektu očekuju se nakon registracije tvrtke Zenicagas i dobivanja potrebnih dozvola, a prema riječima Semina Petrovića, to bi moglo biti završeno za četiri mjeseca.Na području Zenice trenutno je oko 20.000 kućanstava priključeno na mrežu daljinskog grijanja i to u užem gradskom središtu, dok se sva ostala kućanstva griju i individualnim ložištima, najčešće koristeći ugljen i drvo.  

Komentirajte prvi

New Report

Close