Osigurana gradnja autoceste od Beograda do Sarajeva

Autor: Poslovni dnevnik , 23. rujan 2018. u 21:59
Autocesta će biti značajna za promet u cijeloj regiji/Damir Špehar/PIXSELL

Vlada Srbije i turska kompanija Tasyap potpisali Okvirni sporazum o suradnji na infrastrukturnim projektima.

Zorana Mihajlović, potpredsjednica vlade Srbije i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture, potpisala je krajem prošlog tjedna Okvirni sporazum između vlade Srbije i turske kompanije Tasyap o suradnji u području infrastrukturnih projekata, što obuhvaća i gradnju autoceste Beograd-Sarajevo.

Zorana Mihajlović je, nakon potpisivanja sporazuma s predsjednikom kompanije Tasyap Emrulahom Turanlijem, izjavila da je to korak dalje prema izgradnji velikog infrastrukturnog projekta koji je važan ne samo za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, već i za cijelu regiju, prenosi Tanjug. "Danas smo potpisali okvirni sporazum između vlade Srbije i turske kompanije iz kojeg će u najkraćem roku proisteći tri ugovora za tri važna infrastrukturna projekta čija je ukupna cijena samo sa srpske strane 1,5 milijardi eura", rekla je Zorana Mihajlović.

Prvi projekt je obnova ceste Novi Pazar-Tutin, čija je procijenjena vrijednost 20 milijuna eura, dok je dionica duga 22,5 kilometra, navela je potpredsjednica srpske vlade, dodajući da se očekuje da će gradnja početi za šest mjeseci. "Sljedeći ugovor čije se potpisivanje očekuje odnosi se na dvije dionice u Srbiji vezane uz autocestu Beograd-Sarajevo, a koje u BiH ulaze iz područja Republike Srbije", rekla je Zorana Mihajlović.

 

830 milijuna

eura procijenjena je vrijednost dionice autoceste od Požege do Kotromana

Kako je objasnila ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture, prva dionica je od Požege do Kotromana, čija je vrijednost procijenjena na 830 milijuna eura, a druga je između Kuzmina i Sremske Rače, procijenjene vrijednosti 210 milijuna eura i dužine 17,5 kilometara. Rasim Ljajić, srpski ministar trgovine turizma i telekomunikacija, izjavio je da je bez ikakve sumnje ovo važan dan i događaj za odnose Srbije i Turske, ali i važan događaj s gledišta ekonomske trilaterale između Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske.

"Ovaj mehanizam trilaterale dobija ovim sporazmom puni smisao, jer nitko nije vjerovao u ideju izgradnje autoceste kada je prvi put objavljena", dodao je Ljajić. "Srbija je spremna za gradnju autoceste, kako za pravac preko Sremske Mitrovice, tako i za pravac preko Požege, Užica i Kotromana", rekla je ranije potpredsjednica srpske vlade, koja se prije potpisivanja sporazuma sastala s ministrom komunikacija i prometa BiH Ismirom Juskom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close