Osam godina od stečaja Mip konačno našao kupca?

Autor: Poslovni dnevnik , 27. prosinac 2017. u 13:56
Kekec pašteta bila je poznati brend Mipa, prije dvije godine prodan je za 220.000 eura

Prodaja je još uvijek neizvjesna jer se s njom, uz nižu cijenu od očekivane, moraju složiti vjerovnici Mipa.

Završila je međunarodna dražba za slovensku tvornicu za preradu mesa Mip iz Nove Gorice, a jedina ponuda za cijeli kompleks došla je iz Slovenije, iz kompanije Pivka perutninarstvo. 

Suvišno odugovlačenje
Ponuđeno je 4,2 milijuna eura ili gotovo polovica manje od traženog. Tri milijuna će biti namijenjena za nekretnine, a nešto više od milijuna eura za opremu. "Nakon osam godina od stečaja, pokazalo se da imamo kupca pred vratima", rekao je stečajni upravitelj Marko Zaman. On podržava prodaju, ali je još uvijek neizvjesna, jer se s njom, uz nižu cijenu od očekivane, mora složiti Odbor vjerovnika. Odlučujuću riječ će imati Društvo za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB) kao najveći vjerovnik. 

 

4,2 milijuna

eura ponudila je Pivka perutninarstvo za Mip

Janez Reberc, predsjednik Uprave Pivke, rekao je da bi kupovinom dobili nove prostorije za program mesnih proizvoda, za kojeg traže novo proizvodno mjesto. U tvornici Mipa bilo bi oko 50 zaposlenika, a zainteresirani su samo za kupnju cijelog kompleksa s pripadajućom opremom. "Nadamo se da će pri procjeni naše ponude donositelji odluka zanemariti kratkoročne ciljeve i zagovarati dugoročnu održivost slovenske industrije prehrambenih proizvoda", kazao je Reberc.

Pivka perutninarstvo ima 55-godišnju tradiciju u preradi mesa, 330 zaposlenih te 58 kooperanata i partnera. Mip je pri odlasku u stečaj procijenjen na više od 30 milijuna eura, a na posljednjoj dražbi 2014. godine ponuđen je za 12 milijuna eura, dok je aukcijska cijena bila 7,6 milijuna eura. Zaman je uvjeren da se ne može dobiti viša cijena od sada ponuđenih 4,2 milijuna eura, dok odugovlačnje samo donosi nižu cijenu. 

Zainteresirani za opremu
Ako se vjerovnici ne slože s prodajom po ponuđenoj cijeni, Zamanu će i dalje ostati u mogućnosti prodaje opreme. Nizozemska aukcijska tvrtka, istovremeno s prodajom cjeline, također je ponudila prodaju pojedinih dijelova opreme – u slučaju da nitko nije zainteresiran za cijelu tvornicu. I ovdje su se Nizozemci iznenadili, piše Dnevnik, jer je, za razliku od njihove prethodne prakse, većina ponuda došla iz Slovenije i Hrvatske. 

Bilo je 8800 ponuda, dok su 93 krajnja kupca spremna kupiti 73% Mipove opreme za gotovo 925.000 eura. Bivši zaposlenici Mipa, kojima kompanija još uvijek duguju 3,3 milijuna eura prioritetnih potraživanja, bez kamata, prema Zamanovim riječima mogli bi od ove prodaje dobiti milijun eura. Inače, 2015. prodani su brendovi Kekec pašteta, Kraljica mortadela Gorica, Pomurka i MIP, u vlasništvu Mip DML-a, koji je završio u stečaju. Najviše je plaćena Kekec pašteta, za koju se natjecao i hrvatski Atlantic – čak 220.000 eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close