Osam godina bez plaćanja poreza za nove strane investicije

Autor: Poslovni.hr , 01. travanj 2014. u 13:39
Thinkstock

Novim zakonom omogućit će se osmogodišnje izuzeće od plaćanja poreza za nove strane investicije, rezanje poreza na dobit za polovicu kao i otvaranje vrata stranom novcu u sve sektore osim obrazovanja, zdravstva i vojske.

Kubanska komunistička vlada predložila je zakon za privlačenje stranih investicija kako bi privukla inozemni novac na taj izolirani otok, javlja NBC News. Novim zakonom omogućit će se osmogodišnje izuzeće od plaćanja poreza za nove strane investicije, rezanje poreza na dobit za polovicu kao i otvaranje vrata stranom novcu u sve sektore osim obrazovanja, zdravstva i vojske.

Premda je objavljeno vrlo malo detalja o tome što će donijeti novi zakon o kojem parlament glasuje u subotu, državni mediji su objavili da će strani ulagači biti zaštićeni. Kuba je svoja vrata stranom kapitalu otvorila još 1995., ali je interes investitora vrlo brzo splasnuo zbog glomazne birokracije i manjka pravne zaštite. U posljednjih deset godina broj stranih investitora smanjio se za polovicu. Najviše žalbi, primjerice, odnosi se na vrlo uski manevarski prostor koji ulagači imaju u slučaju spora s državom ili njezinim partnerima. Promjene će stići upravo u ta područja, a njima će se kompanijama u potpunom stranom vlasništvu omogućiti poslovanje na Kubi iako ne i porezne olakšice.

Novi vjetrovi s Kube omogućit će i kubanskoj dijaspori da ulaže u matičnu zemlju na što dosad nisu imali pravo. Pojedinci na Kubi, međutim, ipak ni dalje neće imati priliku postati veći igrači. Najviše tržišne slobode što im se dozvoljava je posjedovanje malih obiteljski tvrtki.   

Komentari (3)
Pogledajte sve

najprije lošim potezima uništi domaće gospodarstvo, onda daj poticaje stranom, ima li ovdje elemenata veleizdaje ?

nemojte tako, drugovi iz sjeverne koreje se još čvrsto drže, imaju se milanović i karamarko još na koga ugledati.

eto ostaje hrvatska polako sama u svijetu na svojem braniku socijalizma.

New Report

Close