“Osam članica EU želi dati Srbiji uvjetni datum, to je rezultat promijenjene slike o Srbiji “

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. studeni 2012. u 15:29
Ivica Dačić (PXL)

“Osam članica EU-a na sastanku prošlog tjedna ocijenilo je kako Srbija tu potporu u procesu eurointegracija zaslužuje svojim konstruktivnim pristupom” i da je “to rezultat promijenjene slike o Srbiji koja sada postoji”.

Srbijanski premijer Ivica Dačić očekuje da će osam država članica Europske unije poduprijeti inicijativu da Beograd u ožujku 2013. dobije uvjetni datum pregovora sa EU, javili su u nedjelju mediji u Beogradu. “Osam zemalja EU, na inicijativu Švedske i Italije, poduprlo je ideju da Srbija čim prije, možda već u ožujku, dobije uvjetni datum za početak pregovora s Europskom unijom”, izjavio je Dačić Televiziji Pink.

On je rekao da je "osam članica EU-a na sastanku prošlog tjedna ocijenilo kako Srbija tu potporu u procesu eurointegracija zaslužuje svojim konstruktivnim pristupom” i da je “to rezultat promijenjene slike o Srbiji koja sada postoji”. “Da li će one to uspjeti, vidjet ćemo, ali je u svakom slučaju to korak unaprijed u odnosu na atmosferu i pritiske koje smo imali prethodnih godina”, rekao je Dačić.

On je navijestio da će se sa kosovskim premijerom Hashimom Thacijem ponovno sastati u prvoj polovici prosinca. “Sastanak bi trebao biti održan prije sastanka Europskog vijeća, prije ili nakon 10. prosinca, ali svakako u prvoj polovici narednog mjeseca”, rekao je Dačić i istaknuo da je “prethodna vlada Srbije parafirala teške sporazume” koje je naslijedila nova vlast u Beogradu.

S druge strane, kaže Dačić, koncepcija odbacivanja pregovora “ne vodi ničemu i udaljava cijelo Kosovo od Srbije”. On je istaknuo kako “Srbija želi razgovarati o suštinskim pitanjima”, ali da “u tom konstruktivnom pristupu nitko ne može očekivati od premijera Srbije da prihvati nezavisnost Kosova”. “Možemo se kretati u okviru onoga što je prethodna vlada potpisala ili sve to odbaciti, što bi nas vratilo nekoliko koraka unazad”, rekao je Dačić.

Dačić i Thaci do sada su se dva puta u posljednih mjesec dana sastali u Bruxellesu pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton – prvi put 19. listopada, a taj susret su pozdravile i Sjedinjene Države kao korak prema normalizaciji odnosa. Nakon njihova drugog susreta 7. studenoga i zajedničke radne večere s Ashton srbijanski je premijer rekao da je "učinjeno nekoliko koraka naprijed".

Komentirajte prvi

New Report

Close