Organski uzgojena hrana nije ništa bolja od od konvencionalno uzgojene hrane što se tiče vitamina i drugih nutrijenata, iako smanjuje izloženost pesticidima i bakterijama otpornim na antibiotike, pokazala je američka studija.
Crystal Smith-Spangler sa Sveučilišta Stanford i njezini kolege razmotrili su više od 200 studija koje su usporedile zdravlje ljudi koji jedu organsku hranu ili konvencionalno uzgojenu hranu, odnosno razine nutrijenata i kemikalija u samoj hrani. Znanstvenici su otkrili da nema razlike u količini vitamina u organski i konvencionalno uzgojenoj hrani, a jedina razlika u nutrijentima je nešto više fosfora u organskoj hrani. Više od jedne trećine proizvoda konvencionalno uzgojene hrane imalo je ostatke pesticida, u usporedbi sa sedam posto odabranih proizvoda organske hrane. Organski uzgojena piletina i svinjetina imala je 33 posto manju vjerojatnost da nosi bakteriju otpornu na antibiotike u usporedbi s konvencionalno uzgojenim mesom. (pd)
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu