Orbanovim trijumfom raste mreža podobnih poduzetnika

Autor: Tomislav Pili , 10. travanj 2018. u 14:39
Stranka Fidesz mađarskog premijera osvojila dvotrećinsku većinu/Reuters

Poslovna elita povezana s Fideszom drži udjele u vodećim gospodarskim sektorima i profitira od europskih fondova.

Uvjerljivom pobjedom premijera Viktora Orbana na parlamentarnim izborima otvara se mogućnost nastavka oporavka mađarskog gospodarstva, ali i daljnjeg građenja njegove klijentelističke mreže.

Prema nepotpunim rezultatima od ponedjeljka s 93 posto obrađenih biračkih mjesta, Orbanova stranka Fidesz osvojila je 133 mjesta od ukupno 199 u mađarskom parlamentu.  

Najdugovječniji premijer
Time će Orban po treći put imati dvotrećinsku većinu u parlamentu što mu omogućava jednostavnu promjenu zakona, pa čak i Ustava. Druga stranka po snazi je nacionalistički Jobbik s 26 osvojenih mjesta dok će socijalisti imati tek 20 zastupnika. Dvije stranke s lijevog političkog spektra, Demokratska koalicija i Lehet Más a Politika (Politika može biti drugačija) osvojile su devet, odnosno osam mjesta.

"Pobijedili smo, Mađarska je izborila veliku pobjedu", kazao je Orban okupljenim simpatizerima u Budimpešti nakon objave prvih neslužbenih rezultata. Najdugovječnijem mađarskom premijeru nakon pada komunizma u toj državi prva je na izbornoj pobjedi čestitala Marine Le Pen, čelnica francuske krajnje desne Nacionalne fronte. Poslijeizborna analiza pokazuje da je Fidesz najveću podršku dobio u malim mjestima i selima. 

Simpatije na ekonomiji
Na ekonomskom planu simpatije birača Orban je osvojio povratkom mađarskog gospodarstva na staze rasta, sređivanjem javnih financija i djelomičnim smanjenjem zaduženosti te padom nezaposlenosti. Analitičari ocjenjuju da će Orban nastaviti s takvom politikom uz dodatno porezno rasterećenje, ali i s dodjelom poslova krugu poduzetnika bliskih Fideszu. Kako navodi Reuters, poslovna elita povezana s vladajućom strankom drži udjele u vodećim gospodarskim sektorima, poput bankarstva, energetike, građevinarstva i turizma, a profitiraju i od projekata financiranih europskim novcem. 

Komentirajte prvi

New Report

Close