Orban dovodi banku poznatu kao ‘Putinov trojanski konj’

Autor: Tomislav Pili , 27. ožujak 2019. u 14:13
Mađarski premijer Viktor Orban od Budimpešte želi stvoriti globalno financijsko središte, Foto: REUTERS

Međunarodna investicijska banka iz Moskve seli u Budimpeštu.

Mađarska pod vodstvom premijera Viktora Orbana do sada je zaoštravala odnose s Bruxellesom i općenito Zapadom zbog narušavanja neovisnosti pravosuđa i medija, a sada dolijeva ulje na vatru i na financijskom planu. Susjedna je država odlučila ekspresno iz Moskve dovesti u Budimpeštu banku koja slovi kao “Putinov financijski trojanski konj”. Prema napisima Financial Timesa, radi se o Međunarodnoj investicijskoj banci (IIB), nekoj vrsti umanjene Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD).

Vrlo umanjena verzija

Realno govoreći, IIB je vrlo umanjena verzija europskog pandana. Naime, banka iz Moskve ima tek stotinu zaposlenih i 1,3 milijarde eura imovine, nasuprot EBRD-ovih 41,4 milijarde eura. Selidba IIB-a u Budimpeštu dio je Orbanova ambicioznog plana prerastanja mađarske prijestolnice u globalno financijsko središte. Mađarska vlada ponudila je IIB-u niz povlastica. Njegovi zaposlenici imat će diplomatski status te neće biti pod nadzorom financijskog regulatora, a iz proračuna će se financirati i dio troškova preuređenja zgrade u koju će IIB useliti.

 

1,3milijardi

eura iznosi imovina Međunarodne investicijske banke

Međutim, na vijest o dolasku IIB-a u Mađarsku odmah je reagiralo američko ministarstvo vanjskih poslova navodeći kako će Rusija iskoristiti IIB za “širenje svog zloćudnog utjecaja u Mađarskoj i širom regije”. Kritičari koji u ovom potezu vide povratak Mađarske u rusku sferu utjecaja ne propuštaju spomenuti obiteljske veze čelnika banke, Nikolaja Kosova, s nekadašnjom sovjetskom tajnom službom.

Otac i majka iz KGB-a

Naime, njegov otac bio je najviše rangirani operativac KGB-a u Budimpešti tijekom 70-ih. Njegovu majku novinska agencija TASS opisuje kao “najneobičniju špijunku 20. stoljeća”. Nikolaj Kosov tvrdi kako se radi o “crnoj propagandi” potpunih neznalica o poslovanju IIB-a. “Banka je u potpunosti čista od utjecaja ruskih tajnih službi – kao i onih iz EU-a i NATO-a”, kaže Kosov. “Kao što kažu u Rusiji, djeca nisu odgovorna za postupke roditelja”, dodao je.

Banci je rejtinška agencija Standard & Poor’s nedavno poboljšala rejting na razinu A-. Nikolaj Kosov kaže kako je IIB premali za financiranje velikih projekata, a svoju je nišu našao u nevoljkosti komercijalnih banaka da kreditiraju mala i srednja poduzeća. IIB je već dao kredit MOL-u od 20 milijuna eura te 15 milijuna eura trgovcu plinom MET

Komentirajte prvi

New Report

Close