Optužnice Huaweiju uteg za američko-kineske pregovore

Autor: Tomislav Pili , 29. siječanj 2019. u 22:00
Kineska kompanija u utorak je odbacila sve optužbe / REUTERS

Kineska kompanija optužena za urotu i špijunažu.

Američko-kineski ekonomski odnosi došli su do točke usijanja nakon objave dviju optužnica protiv Huaweija, proizvođača telekomunikacijske opreme. Stoga se postavlja pitanje je li kompanija ulog u trgovinskim pregovorima ovih dviju zemalja koji baš danas počinju u Washingtonu.

Roba za Iran

Ministarstvo pravosuđa podiglo je dvije optužnice s ukupno 23 točaka optužbe. Prva se odnosi na urotu radi kršenja američkih sankcija Iranu dok se druga tiče krađe robotske tehnologije telekomunikacijskog operatera T-Mobile US i industrijske špijunaže. U prvoj optužnici, ukratko rečeno, američki tužitelji tvrde da je Huawei lagao predstavnicima četiri banke preko kojih su izvršavane transakcije o svom vlasništvu nad tvrtkom Skycom Tech. Ta je tvrtka ustvari bila Huaweijeva iranska podružnica. Kroz Skycom u Iran je ulazila američka roba, tehnologija i usluge, uključujući i bankovne usluge, stoji u optužnici.

Cijela operacija započela je još 2007. te je omogućila Iranu izbjegavanje sankcija, a Huaweiju dobit, kazao je njujorški tužitelj Richard Donoghue. Za tu urotu izravno je optužena financijska direktorica Meng Wanzhou, kći osnivača Huaweija, koja je 1. prosinca uhićena u Vancouveru i nalazi se u kućnom pritvoru. Kanadska javna televizija CBC u ponedjeljak navečer je izvijestila, pozivajući se na izvore u tamošnjem ministarstvu pravosuđa, da je SAD zatražio njezino izručenje. Reutersovi izvori upućeni u sadržaj optužnice otkrivaju da se Meng navodno u kolovozu 2013. sastala s predstavnicima neimenovane banke – navodno britanske HSBC – te im lažno predstavila Huaweijevo poslovanje u Iranu i vlasništvo nad Skycomom. U optužnici se navodi i da je FBI u srpnju 2007. razgovorao s prvim čovjekom Huaweija, Renom Zhengfeijem koji je istražiteljima kazao kako kompanija ne krši američke izvozne zakone. Druga pak optužnica tvrdi da je Huawei uložio značajne napore kako bi došao do informacija o T-Mobileovom robotu za testiranje telefona pod nazivom Tappy.

Nagrade za špijune

U priopćenju u utorak kineska je kompanija objasnila kako je taj spor razriješen prije dvije godine nakon što je porota suda u Seattleu ustanovila kako nije pričinjena nikakva šteta američkoj kompaniji. Međutim, američki tužitelji tvrde da je industrijska špijunaža u Huaweiju doslovno “institucionalizirana”. Naime, kompanija je 2013. pokrenula program nagrađivanja zaposlenika ako donesu informacije od konkurenata. Kompanija ih je uputila da informacije objavljuju na intranetu ili ih šalju u zaštićeni pretinac elektroničke pošte, ako se radi o posebno osjetljivim podacima, stoji u optužnici. Huawei je odbacio u utorak američke optužbe. “Tvrtka niječe da je ona ili bilo koja od njezinih podružnica ili povezanih društava, počinila navodna kršenja zakona SAD-a koja su navedena u svakoj od optužnica i nije upoznata s bilo kakvim prijestupima Meng. Uvjerena je da će američki sudovi donijeti isti zaključak”, priopćio je Huawei. Kako pišu američki mediji, ove optužnice svakako će zakomplicirati trgovinske pregovore između SAD-a i Kine koji se održavaju danas i sutra.

Iako je ministar trgovine Wilbur Ross izjavio kako su optužnice “u potpunosti odvojene” od pregovora, u to ipak malo tko vjeruje. Tim više jer je predsjednik Donald Trump u prosincu izjavio kako bi se mogao založiti u slučaju Meng ako to pomogne sklapanju trgovinskog sporazuma dva najveća svjetska gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close