Optužen šef Samsunga, steže se i obruč oko predsjednice

Autor: Sergej Novosel Vučković , 01. ožujak 2017. u 14:27
Šef je uhićen prije 11 dana u Seulu/REUTERS

Jay Y. Lee i četvorica izvršnih šefova kompanije optuženi za mito i pronevjeru da su uplaćivali u fondove prijateljice šefice države.

Kao što se moglo i očekivati nakon što je prije desetak dana i uhićen, protiv predsjednika Uprave korejskog tehnološkog diva Samsunga Jaya Y. Leea podginuta je optužnica zbog mita i pronevjere, te krivokletstva pred parlamentom.

Korejsko tužilaštvo istaknulo je je da ima dovoljno dokaza za pokretanje postupka protiv 48-godišnjaka i još četvorice izvršnih menadžera kompanije koji su umiješani u dosad najveći korupcijski skandal u toj zemlji, koji seže sve do vrha države i uslijed kojeg je predsjednica Park Geun-hye krajem prošle godine i opozvana u tamošnjem parlamentu.

'Ispričavamo se'
"Leeja se optužuje da je nudio mito tvrtkama i organizacijama povezanima s predsjedničinim prijateljicom Cho Soon-sil, kako bi učvrstio svoju kontrolu u tehnološko-biofarmaceutskom konglomeratu", poručili su iz Ureda posebnog tužitelja, zaduženog za ovaj slučaj, nakon čega je uslijedila i skrušena isprika iz samog Samsunga. "Ispričavamo se zbog društvenih proturječnosti i šteta koje smo nanijeli javnosti i poslovanju", izjavio je potpredsjednik grupe Lee June.

 

4 menadžera

u paketu sa šefom na optuženičkoj klupi

Tužitelji, prema Reutersu koji citira korejske izvore, nisu otkrili za što se točno zapravo Leeja i društvo (to su predsjednik Samsung Grupe Chang Choong-ki i potpredsjednik Choi Gee-sung te predsjednik i izvršni potpredsjednik Samsung Electronicsa, Park Sang-jin i Hwang Sung-soo) tereti; no doznalo se da su, kad su zamoljeni da se očituju, negirali sudjelovanje u prljavim poslovima. No, dokažu li se na sudu navodi iz optužnice, Lee bi mogao završiti i 20 godina iza rešetaka. On je, podsjećamo, u prosincu lani zbog prozivanja korejskih političara da je bio glavno tijelo za nezakonito lobiranje, najavio da će zatvoriti Samsungov ured za korporativnu strategiju, koji se smatra glavnim ishodištem za odluke o ulaganjima u razvoj novih tehnoloških rješenja. 

Paralelno tijelo moći
Taj ured ima oko 200 zaposlenika iz svih kompanijih sektora, ne postoji formalno na papiru, ali slovi kao izvor goleme moći i kontrole vladajuće Samsung obitelji Lee, čiji je član Jay Y. Lee četvrta generacija upravljača. Glasnogovornik posebnog tužiteljstva rekao je da će slučaj predsjednice Park, zajedno s drugim osumnjičenicima, biti predan redovnom tužiteljstvu, dajući naslutiti kako bi i drugi konglomerati mogli biti uključeni u istragu. Južnokorejski parlament je u prosincu opozvao predsjednicu zbog optužbi da je s Choi Soon-sil provodila pritisak na korporacije, uključujući Samsung, da doniraju novac u fondove za predsjedničine političke inicijative.

Komentirajte prvi

New Report

Close