Oporba protiv izgradnje novog bloka TE Pljevlja

Autor: Poslovni dnevnik , 25. srpanj 2016. u 22:00
TE neće spasiti Pljevlja

Drugi blok termoelektrane znači i 450 otkaza, a oporba upozorava i na pogodovanje rudniku čiji je suvlasnik brat premijera Mila Đukanovića.

Član Borda Elektroprivrede Crne Gore, Dejan Mijović, priopćio je da  oporba koju taio predstavlja ima 18 primjedbi na predloženi projekt gradnje druge faze Termoelektrane Pljevlja, a najznačajniji su problematične studije.

"Studije koje navodno dokazuju isplativost druge faze napravljene su neposredno prije potpisivanja ugovora sa Škodom o gradnji TE državnim novcem umjesto tri godine ranije, odnosno prije donošenja odluke o pokretanju tendera", naveo je Mijović, zamjerivši vladi što nije prvo naručila izradu tih studija i tek onda, ako se dokaže isplativost, raspisala tender. Osim toga, do danas nije napravljena procjena utjecaja na životnu sredinu, niti je o njoj obavljena javna rasprava.

 

50milijuna

eura mora osigurati Rudnik ugljena Pljevlja u tom projektu

"Vlada planira direktno ili preko EPCG graditi drugu fazu, a morala je prethodno naručiti sve relevantne studije koje dokazuju rentabilnost projekta koji podrazumijeva velike investicije u postojeću TE, ali i razvoj Rudnika uglja Pljevlja u kojem brat premijera Mila Đukanovića ima važan udio. Zašto se krije od javnosti da Rudnik ugljena mora osigurati preko 50 milijuna eura za restrukturiranje i razvoj firme usporedo s investicijom u gradnju TE, a on to ne može iz vlastitih sredstava?", pita Mijović, navodeći da Rudnik već duguje državi za poreze i doprinose 15,13 milijuna eura.

Član Borda Mijatović navodi i da bi Rudnik morao dobiti izdašnu državnu pomoć od nekoliko desetina milijuna eura za radikalno prestrukturiranje, plaćanje otpremnine, nabavu opreme, eksproprijaciju privatnog zemljišta i otvaranja novih kopova. "Vlada krije od građana studiju Fichtnera i nalaz da Rudnik uglja mora proglasiti čak 450 od ukupno 1.000 radnika tehnološkim viškom da bi se mogla smanjiti cijena ugljena sa sadašnjih oko 26 na 17 eura kako bi buduća TE bila isplativa.  Također, Vlada Crne Gore dezinformira javnost tvrdnjama da će druga  faza znatno povećati zaposlenost u Pljevljima, umjesto da im pošteno kaže da će se ona smanjiti zbog nužnih racionalizacija u Rudniku uglja", naveo je Mijović svoje zamjerke.

Preglasavanje

Olaka obećanja 
"Nedopustivo je da vlast pred izbore manipulira i olako obećava brzi početak gradnje već u rujnu 2016, iako je prema projektu početak izgradnje predviđen za 1. travnja 2018, a TE bi počela s komercijalnim radom 1. listopada 2020 godine", kaže Mijović. Za 28. srpnja najavljeno je donošenje odluka o gradnji drugog bloka, a predstavnici Vlade javno najavljuju da će odluku o gradnji donijeti preglasavanjem umjesto dogovorom.

Komentirajte prvi

New Report

Close