Oporavlja se tržište nekretnina u Bosni i Hercegovini

Autor: Darko Bičak , 04. svibanj 2014. u 22:00
U Sarajevu se gradi 200.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora

Tijekom prva četiri mjeseca ove godine, prema neslužbenim procjenama, prodano je više stanova nego tokom cijele 2013. godine.

Regionalno tržište nekretnina se nakon višegodišnje stagnacije napokon počelo tijekom 2014. oporavljati.

To se prije svega odnosi na Bosnu i Hercegovinu u kojoj je već četvrti kvartal za redom vidljiv blagi rast gospodarstva koji se osjeća ponajprije u građevini. Kako piše BiH tjednik Slobodna Bosna, prvi znaci optimizma na sarajevskom tržištu nekretnina pojavili su se još u drugom dijelu protekle godine, a osobito početkom 2014. kada je u kratkom vremenu otvoreno desetak novih gradilišta. Procjenjuje se da se samo na području četiri gradske općine Sarajeva trenutno gradi oko 200.000 četvornih metara poslovnog i stambenog prostora.

 

700milijuna

KM procjenjena je vrijednost aktualnih građevinskih projekta u Sarajevu

Tamošnji mediji procjenjuju da je ukupna vrijednost tog ulaganja u nekretnine oko 700 milijuna konvertabilnih maraka (KM) (oko 350 milijuna eura). To je još uvijek daleko ispod razine rekordne, predrecesijske 2008. godine, kada su investicije u nekretnine u glavnom gradu BiH premašile 1,2 milijarde KM. Prema neslužbenim podacima Slobodne Bosne, tijekom prva četiri mjeseca ove godine prodano je više stanova nego tokom cijele protekle 2013. godine. Blagi optimizam na tržištu nekretnina oživio je i neka privremeno zatvorena i konzervirana gradilišta koja su prvobitno bila otvorena još prije recesijskog udara. Tako je građevinsko preduzeće OKI još 2008. započelo izgradnju 96 luksuznih stanova u okviru posebnog stambenog kvarta pod nazivom Dobrinja Exclusive u općini Novi Grad.
 

Građevina je uglavnom mirovala tokom protekle tri godine, no ponovo je oživjela prije tri mjeseca. Osjetno je dinamičnije i tržište poslovnih prostora, koje je bilo skoro zamrlo, dijelom zbog recesije, a dijelom zbog zasićenosti. No, trend se naglo preokrenuo u posljednjih pola godine, kada je započela izgradnja cijelog niza poslovnih objekata, kao samostalnih cjelina ili u sastavu stambenih objekata. S najvećom ponudom poslovnih prostora uskoro će izaći građevinska tvrtka Butmir koje između hotela Bristol i zgrade Elektroprivrede BiH gradi tri zgrade (14, 16 i 18 katova) vrijedne gotovo 80 milijuna KM, koje su većim dijelom namijenjene za poslovne ured. U neposrednoj blizini Sarajevo City Centra grade se još dvije stambeno-poslovne zgrade visoke kategorije. Sarajevo je zadnjih godina doživljelo i turistički bum što je rezultiralo s 250 novoizgrađenih hotela, hostela i pansiona. Do kraja godine očekuje se 2000 dodatnih turističkih kreveta, između ostalog i u hotelima Kempinski i Marriott.  

Komentirajte prvi

New Report

Close