Oporavak povjerenja potrošača

Autor: Poslovni dnevnik , 07. siječanj 2014. u 21:59
Ekonomisti su predviđali da će indeks ostati nepromijenjen u odnosu na studeni

Ekonomisti su predviđali da će indeks ostati nepromijenjen u odnosu na studeni.

Povjerenje potrošača u Francuskoj neočekivano se poboljšalo u prosincu, nakon pada u prethodnom mjesecu, pokazali su podaci iz najnovijeg službenog istraživanja.

Indeks povjerenja potrošača popeo se u prosincu na 85 bodova, s 84 boda u studenom, objavio je Državni ured za statistiku Insee. Ekonomisti su predviđali da će indeks ostati nepromijenjen u odnosu na studeni. U listopadu njegova je vrijednost također iznosila 85 bodova. Poboljšanje odražava smanjeni pesimizam kućanstava glede stanja u gospodarstva u narednih dvanaest mjeseci. Odgovarajući pokazatelj poboljšao se tako na minus 49 bodova, s minus 53 boda u studenome. Ocjena o dosadašnjem stanju gospodarstva ostala je nepromijenjena u odnosu na studeni.

Potrošači su ujedno bili nešto više optimistični vezano za štednju u narednim mjesecima. Međutim, mišljenje o trenutnim kapacitetima za štednju pogoršalo se u odnosu na studeni, dok je ono o mogućnosti štednje u budućnosti ostalo stabilno. I viđenje dosadašnje financijske situacije i očekivanja za budućnost ostali su uglavnom nepromijenjeni u prosincu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close