Opet poskupljuje benzin? Cijene nafte nedaleko najviših razina u četiri mjeseca

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. ožujak 2019. u 08:43
Foto: Getty Images

Koliko će se povišene cijene nafte na svjetskim tržištima odraziti na Hrvatsku, doznat ćemo sutra kada se mijenjaju cijene goriva.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte blago porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer OPEC smanjuje proizvodnju, no veći rast cijena spriječile su naznake usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 0,2 posto, na 67,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,9 posto, na 59,05 dolara.

Polovicom tjedna cijene su nafte dosegnule najviše razine u posljednja četiri mjeseca, zahvaljujući vijestima da se članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri na čelu s Rusijom, pridržavaju lanjskog dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno.

Tako je u četvrtak na londonskom tržištu cijena barela dosegnula 68,69 dolara, a na američkom tržištu 60,39 dolara.

No, u petak su cijene skliznule s tih razina nakon što je objavljen niz podataka koji ukazuju na slabljenje gospodarskih aktivnosti u SAD-u, eurozoni i Japanu, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za gorivom.

„Činjenica da su ti makroekonomski podaci uspjeli pritisnuti cijene, unatoč izvješću o padu zaliha u SAD-u, ukazuje na krhkost tromjesečnog rasta cijena nafte”, kaže Jim Ritterbusch, predsjednik tvrtke Ritterbusch and Associates.

Od početka ove godine cijene su nafte porasle više od 20 posto, zahvaljujući OPEC-ovom smanjenju proizvodnje i američkim sankcijama na izvoz nafte iz Irana i Venezuele.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor, čime bi se prekinuo carinski rat koji je lani negativno utjecao na dva najveća svjetska gospodarstva.

S druge strane, rast cijena nafte upitan je zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za naftom, ali i zbog rekordne proizvodnje u SAD-u.

Od početka prošle godine SAD je povećao proizvodnju za više od 2 milijuna barela dnevno, na rekordnih 12,1 milijun barela dnevno, što je dosad najviša razina proizvodnje jedne zemlje u svijetu.

Ipak, moguće je očekivati smanjenje proizvodnje u SAD-u, s obzirom da je u petak tvrtka Baker Hughes objavila da je prošloga tjedna broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u smanjen peti tjedan zaredom.

Broj aktivnih postrojenja smanjen je za devet, na ukupno 824, što je njihov najmanji broj od travnja prošle godine.

Zbog očekivanja da će ove godine cijene nafte oslabiti u odnosu na lani, dio proizvođača planira srezati proizvodnju. No, ako cijene nafte porastu, te planove bi mogli i odgoditi.

Komentirajte prvi

New Report

Close