Operativna dobit Mola 500 mil. dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 05. svibanj 2019. u 21:59
Upstream stagnirao, downstream pao/B.Š./PIXSELL

Mađarska naftna kompanija poslovala u skladu s očekivanjima.

Mol je u prvom tromjesečju ostvario dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) veću od 500 milijuna dolara što je u skladu s predviđanjima za cijelu godinu, ističu iz kompanije.

EBITDA upstreama (istraživanje i proizvodnja nafte i plina) u prvom je tromjesečju ostala nepromijenjena u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosila je 283 milijuna dolara. Pritom je, kako se navodi, proizvodnja dodatno porasla u prvom tromjesečju, na 116.000 barela ekvivalenta nafte dnevno, najviše u zadnjih sedam godina, a "potaknuta snažnim rezultatom imovine u Velikoj Britaniji".

Downstream (sektor prerade nafte, prodaje naftnih derivata i petrokemije) je zabilježio slabiji prvi kvartal, uz čistu CCS EBITDA od 138 milijuna dolara, što je 37 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, a što se objašnjava "pogoršanim rafinerijskim okruženjem koje je djelomično ublaženo jako dobrim internim rezultatima". Molova djelatnost usluga kupcima nastavila je s dvoznamenkastim rastom, uz rast EBITDA od 10 posto na godišnjoj razini, kao rezultat veće prodaje goriva i povećanog doprinosa u segmentu ostale robe.

Plinsko poslovanje je ostvarilo EBITDA od 66 milijuna dolara u prvom tromjesečju, što je pad od 23 posto. Glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi dodao je da je zarada smanjena jer su rafinerijske marže bile znatno slabije.

Komentirajte prvi

New Report

Close