Operativna dobit MOL-a 2,7 mlrd. dolara, 10 posto viša

Autor: Poslovni dnevnik , 24. veljača 2019. u 21:59
Neto dobit stagnirala na 1,1 milijardu dolara/Boris Šćitar/PIXSELL

Mađarskoj naftnoj kompaniji lani najveći generator dobiti bila djelatnost proizvodnje, zahvaljujući višim cijenama barela.

Mađarska naftna kompanija MOL u petak je objavila da je u 2018. ostvarila neto dobit od 1,1 milijardu dolara, isto kao i godinu ranije, dok je čista CCS EBITDA (dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije) dosegnula 2,69 milijardi dolara, što je 10 posto više. MOL je, kaže se u priopćenju iz te kompanije, nastavio generirati snažni novčani tok, te ostvario 1,4 milijarde dolara, od čega se gotovo 70 posto odnosi na istraživanje i proizvodnju.

U zadnjem lanjskom tromjesečju čista CCS EBITDA u zadnjem je tromjesečju povećana za 16 posto u usporedbi s četvrtim kvartalom 2017. godine. U priopćenju napominju da je djelatnost Upstreama bila najveći generator EBITDA Grupe u 2018. s iznosom od 1,269 milijardi dolara.  Rast od 49 posto ostvaren je zahvaljujući višim cijenama nafte i plina te proizvodnji nafte visoke marže iz polja Catcher u Ujedinjenom Kraljevstvu. Čista CCS EBITDA Downstreama na godišnjoj je razini iznosila 995 milijuna dolara.

Pad od 16 posto uglavnom je posljedica smanjenog obujma prerade i značajnog smanjenja petrokemijskih marži. U plinskom poslovanju ostvarena je EBITDA od 189 milijuna dolara, a pad od 15 posto na godišnjoj razini posljedica je promjena u tarifama i povećanju troška energije, stoji u priopćenju.

Glavni izvršni direktor Zsolt Hernadi, komentirajuće poslovne rezultate, kazao je da se ove godine očekuje EBITDA od približno 2,3 milijarde dolara, pod pretpostavkom konzervativnijeg okruženja u djelatnosti Downstreama i Brent cijene barela sirove nafte od otprilike 60 dolara. "To će nam osigurati dovoljan novčani tok da pokrijemo čak i povećanje ulaganja u glavne projekte transformacije", izjavio je Hernadi.

Komentirajte prvi

New Report

Close