Opasna denga groznica ubrzano se širi iz Indije

Autor: The New York Times , 18. studeni 2012. u 22:00
U čak 80 posto slučajeva zaraze, denga groznica iskazuje u obliku blagih simptoma poput umora

Ova tropska bolest zna biti vrlo bolna, iako u životnu opasnost dovodi vrlo mali broj zaraženih.

Epidemija denga groznice u Indiji uzrokovala je pravu uzbunu iako vladini dužnosnici odbijaju priznati razmjere problema za kojega stručnjaci tvrde da prijeti stotinama milijuna osoba, ne samo u Indiji već diljem svijeta. Indija je postala žarište zaraze koju prenose komarci, a koja hara cijelim svijetom.

Naime, denga groznica je 1950-ih prijavljena u tek nekoliko zemalja, a danas je endemična u polovici država na svijetu. "Globalni problem glede denga groznice puno je gori nego što je većina ljudi svjesna, a samo se dodatno pogoršava", navodi Raman Velayudhan, vodeći koordinator za denga groznicu Svjetske zdravstvene organizacije. Ova tropska bolest zna biti vrlo bolna, iako u životnu opasnost dovodi vrlo mali broj zaraženih. Turisti iz zapadnih zemalja u domovinu se vraćaju s odmora na toplim odredištima zaraženi ovom bolešću, koja je na ovaj način došla i do obala Europe te Sjedinjenih Američkih Država. Ovdje u indijskoj prijestolnici, gdje velika područja voda stajaćica pridonose širenju epidemije, bolnice su prepune. Pred pedijatrijskim odjelom bolnice Kalawati Saran nedavno smo zatekli skupinu rođaka koji su čekali na ulazu. Među njima bila je Neelam, koja nam je rekla da joj obje unuke leže na tom odjelu te da su u smrtnoj opasnosti. Prva je oboljela osmogodišnja Shneha, a ubrzo za njom i sedmogodišnja Tanya. Roditelji su ih pokušali liječiti kod kuće, ali onda se Snehina tjelesna temperatura popela na 40 stupnjeva, osip joj se proširio na noge, a bol postala neizdrživa. "Sneha je dobila pet litara krvi", kaže Neelam. "Užasno."

U listopadu su od denga groznice oboljele 30.002 osobe, što je skok od 59 posto u odnosu na 18.860 slučajeva oboljenja koliko je zabilježeno u cijeloj 2011. godini. Međutim nekoliko stručnjaka tvrdi da se stvarna brojka Indijaca koji obolijevaju od denga groznice mjeri u milijunima. "Prema konzervativnim procjenama svake se godine u Indiji 37 milijuna osoba zarazi denga groznicom, a na bolničkoj njezi završi ih možda 227.500", kaže Scott Halstead, stručnjak za tropske bolesti. Jedan viši indijski vladin dužnosnik iz ministarstva zdravstva priznaje da službene brojke predstavljaju samo maleni dio stvarnih žrtava denga groznice. Naime, vlada broji samo one slučajeve zabilježene u državnim bolnicama i koje su laboratoriji potvrdili, objašnjava spomenuti dužnosnik. Problem s takvom politikom, smatra Manish Kakkar, specijalist Indijskog zavoda za javno zdravstvo, jest to što je "sveprisutno neprijavljivanje slučajeva" u Indiji pridonijelo širenju bolesti. Stručnjaci iz cijeloga svijeta slažu se da je neuspjeh Indije kada je riječ o uspostavi prikladnog sustava nadzora denga groznice onemogućilo širenje svijesti o golemom dosegu te bolesti te usporilo nastojanja vezana uz čišćenje izvora bolesti, kao i potragu za cjepivom.

Dio indijskih problema počiva u činjenici što neki dužnosnici smatraju izvještaje o oboljenjima od denga groznice politički štetnima. Kada je riječ o osobama koje dolaze u Indiju, "očekivano je da će se zaraziti unutar nekoliko mjeseci od dolaska", smatra Joseph M. Vinetz, profesor pri Kalifornijskom sveučilištu u San Diegu. Tako raširena epidemija skriva se naočigled svima jer se u čak 80 posto slučajeva zaraze, denga groznica iskazuje u obliku blagih simptoma poput umora, objašnjava Anthony S. Fauci, ravnatelj Državnog instituta za alergije i zarazne bolesti. No u ostalih 20 posto slučajeva pojavljuju se simptomi nalik simptomima gripe, kao što su vrućica, povraćanje, jaka glavobolja u prednjem dijelu glave te bol tako intenzivna da je ova bolest poznata i pod nazivom "groznica kostolomac". Akutni dio bolesti u većini slučajeva prolazi unutar dva tjedna, no simptomi umora i depresije mogu se zadržati i mjesecima.U oko jedan posto slučajeva denga groznica uznapreduje do kaskade opasne po život uslijed imunoloških reakcija, a taj je tip denga groznice poznat pod nazivom hemoragijska denga groznica ili denga šok groznica. Takvim pacijentima mora se dati infuzija, a i osigurati 24satna skrb ukoliko se želi izbjeći najgori ishod. Najbolja nada za pomoć jest cjepivo, no tijekom najnovijeg ispitivanja najnaprednijih kandidata za cjepivo ta su se nastojanja pokazala neuspješnima.

Gardiner Harris; Hari Kumar pridonio izvještaju

Komentari (2)
Pogledajte sve

Groznica subotnje večeri u Remetincu.

[emo_cool]

A da nije u pitanju pad životnog standarda?

New Report

Close