Olimpijsko selo ipak nije pripalo Airbnb-u

Autor: Tomislav Pili , 19. studeni 2019. u 22:00
Sponzorstvo važi od 2020. do 2028. godine/REUTERS

Tvrtka će osigurati smještaj za posjetitelje i goste Igara u Tokiju, Pekingu, Parizu, Milanu i Los Angelesu.

Internetski servis za iznajmljivanje nekretnina Airbnb sklopio je prvo sponzorstvo od svog osnutka obvezavši se financijski potpomognuti idućih pet Olimpijskih igara.

Financijski detalji nisu otkriveni, ali se u medijima neslužbeno spominje iznos od 500 milijuna dolara. Time Airbnb namjerava iskoristiti marketinšku snagu Olimpijade na pet ključnih tržišta. Kako je objavio, Airbnb se pridružio globalnom sponzorskom programu Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC), elitnom popisu na kojem su i Coca-Cola, Toyota i Alibaba. Ugovor o sponzorstvu traje do 2028. godine, a uključuje pet zimskih i ljetnih Olimpijada, od Tokija iduće godine do Pekinga, Pariza, Milana i Los Angelesa.

Tih pet gradova među najvećim su Airbnb-ovim tržištima. Prema tvrdnjama upućenih izvora, sponzorstvo "teško" 500 milijuna dolara uključuje isplatu u gotovini, ali i vrijednost usluga koje će Airbnb pružiti, poput besplatnog smještaja za sportaše i posjetitelje Igara. Time će organizacija Olimpijade za gradove-domaćine biti nešto jeftinija. Naime, pripreme za Igre nerijetko uključuju i gradnju dodatnih hotelskih kapaciteta za smještaj sportaša, posjetitelja i gostiju.

No, IOC je potvrdio za CNN kako smještaj natjecatelja u Olimpijskom selu ipak neće biti zamijenjen smještajem preko Airbnb-a. Iako su i ranije posjetitelji Igara pronačazili smještaj putem Airbnb-a, kompanija do sada nije bila u mogućnosti gradovima domaćinima predstaviti svoje  smještajne kapacitete, kazao je Joe Gebbia, suosnivač kompanije. "Sada to možemo", dodao je Gebbia.

Prema njegovim riječima, taj internetski servis nudi oko 200.000 smještajnih jedinica u pet gradova koji će biti naredni domaćini OI-a, a nada se da će sklapanjem sponzorstva taj broj još narasti. Valja naglasiti i kako će sponzorstvo povećati pojavnost Airbnb-a uoči izlaska na burzu iduće godine. Neslužbenih 500 milijuna dolara za pet Olimpijada u skladu je s iznosima od ostalih sponzora. Prema podacima IOC-a, najvećih 12 sponzora dalo je 2014. za zimsku Olimpijadu u Sočiju te 2016. za ljetnu u Rio de Janeiru milijardu dolara.    

Komentirajte prvi

New Report

Close