OECD: nejednakost u svijetu nikad nije bila veća

Autor: Tomislav Pili , 02. listopad 2014. u 22:00
Lani su čelnici velikih američkih tvrtki zarađivali 296 puta više od iznosa prosječne radničke plaće/FOTOLIA

Osobni dohoci su se u posljednjih 30 godina kretali u suprotnom smjeru od rasta BDP-a po stanovniku.

Oštar rast prihodovne nejednakosti širom svijeta jedan je od najzabrinjavajućih situacija u posljednjih 200 godina, objavila je u četvrtak Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

U svom izvješću koje prati blagostanje u osam svjetskih regija u posljednja dva stoljeća, ta je organizacija upozorila da su se osobni dohoci u posljednjih 30 godina kretali u suprotnom smjeru od rasta BDP-a po stanovniku. "Teško je ne primijetiti da se oštar porast nejednakosti dogodio u većini država nakon 1980. godine. Samo je nekoliko iznimaka", ističu OECD-ovi ekonomisti u izvješću koje prenose svjetski mediji. Dohodovna nejednakost, definirana kao prihod kućanstva prije oporezivanja u većini zapadnih zemalja počela je opadati od kraja 19. stoljeća do kraja 70-ih godina prošlog stoljeća. No, tada počinje rasti.

Takav razvoj ponajviše je primjetan u Kini između 1980. i 2000. godine, a najmanji u Japanu i Južnoj Africi. Japan je nakon 50-ih godina prošlog stoljeća uspio održati niske razine nejednakosti. O ovom problemu u srijedu je na Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe govorio i glavni tajnik OECD-a Angel Gurria istaknuvši da je nejednakost dosegnula najvišu razinu ikad. Lani su čelni ljudi velikih američkih kompanija u prosjeku zarađivali 296 puta više od prosječne radničke plaće, pokazuju istraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close