Odzvonilo oglasima za e-cigarete i voćnim okusima

Autor: Marija Crnjak , 26. kolovoz 2014. u 22:00
WHO zabrinut za upotrebu e-cigareta

WHO je zabrinut jer je svjetsko tržište e-cigareta vrijedno oko tri milijarde dolara u rukama globalne duhanske industrije, kojoj je WHO objavio rat.

Svjetska zdravstvena organizacija zatražila je u utorak strožu regulativu za korištenje elektroničkih cigareta, uključujući zabranu konzumacije e-cigareta u javnim zatvorenim prostorima kao i oglašavanje i prodaju maloljetnicima.

 

3mlrd.

dolara vrijedno je svjetsko tržište e-cigareta

U izvješću WHO-a, o kojem će države članice raspravljati u listopadu u Moskvi, navodi se i zabrinutost jer je svjetsko tržište e-cigareta vrijedno oko tri milijarde dolara u rukama globalne duhanske industrije. WHO je prije deset godina naime objavila rat velikim duhanskim kompanijama, a novo izvješće upućuje da bi se odredbe iz tadašnjeg Okvira za kontrolu konzumacije duhanskih proizvoda mogle početi primijenjivati i na sve ostale proizvode koji sadrže nikotin. WHO traži da se proizvođačima elektroničkih cigareta zabrani stavljanje bilo kakvih poruka o zdravstvenoj koristi konzumacije, kao što su tvrdnje da e-cigarete pomažu u prestanku pušenja. Ako preporuke stupe na snagu, više neće biti e-cigareta s različitim "okusima", a uklonit će se i svi automati s javnih površina. Znanstvenici se još uvijek ne mogu dogovoriti o rizicima konzumacije e-cigareta, za koje se vjeruje da su manje opasne od konvencionalnih cigareta. Jedni traže od WHO-a da se e-cigarete ne klasificiraju kao duhanski proizvodi, no drugi podupiru strožzu regulaciju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close