Odlaskom iz EU Britance čekaju bolni pregovori s jakim WTO-om

Autor: Sergej Novosel Vučković , 30. ožujak 2017. u 22:00
Od srijede je dobar dio javnosti opijen zbog izlaska sa zajedničkog EU tržišta/REUTERS

Nakon prekida veza s EU, zemlji je opcija aranžmana s WTO-om rezerva u slučaju da se ne postigne novi deal s dojučerašnjim partnerima.

Britanci su u srijedu rekli zbogom Europskoj uniji, od koje će se nepovratno rastati tek 2019. s, nadaju se, što manje krvi, znoja i suza (čitaj: troškova). David Davis, ministar kojem je u opisu posla brinuti se da Brexit teče po planu, u povodu aktiviranja članka 50 Ugovora EU o razdruživanju, izjavio je kako je uvjeren da je era golemih svota koje smo plaćali Bruxellesu došla svome kraju.

"Ne očekujem da će nas izlazak iz EU koštati oko 50 milijardi funti, kao što se govori u medijima. Zapravo, Europska komisija nije nas tražila nikakve zahtjeve. No, naše je viđenje jednostavno: budemo li trebali što podmiriti, učinit ćemo što se traži, jer smo zemlja koja poštuje zakone", kazao je ovaj konzervativac za Reuters. Odbacio je špekulacije kako Britanija mora podmiriti određene dugove prema proračunu EU, nastale svojevoljnim izlaskom i prekidom obveza koje je imala kao i ostalih 27 članica, a tiču se uplata u zajedničku europsku blagajnu. 

 

1,25 dolara

na toliko je skočila vrijednost funte s početkom aktiviranja Članka 50

Gruba realnost
Iako otočka javnost i dan nakon službenog početka Brexita likuje pa se čini da nacionalni ponos buja i kod onih koji su lani glasali za o(p)stanak na zajedničkom tržištu, trezvenije analize pokazuju da će realnost biti bolna. Kako se već i procjenjivalo da će britansko gospodarstvo ostati bez povlastica slobodnog protoka ljudi, roba, kapitala i usluga, nove opservacije ističu da zemlju čekaju i teški pregovori sa Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO). "Usvajanje uvjeta i aranžmana s WTO-om stvara nove komplikacije, Britanija će morati biti jednaka prema svima, dakle i prema ruskim izvoznicima i prema brazilskim odvjetnicima i američkim marketingašima. A to uključuje i dojučerašnje partnere iz EU", kažu za Reuters analitičari.

Iz redova izvršne vlasti moglo se čuti kako je ugovor s WTO-om rezervna pozicija u slučaju ako se s EU ne uspostavi novi 'deal' koji bi onemogućio nastavak poslovnih veza. To otvara i nove opasnosti. Primjerice, ubuduće bi Kina, Indija i Rusija, kao ne baš beznačajna gospodarstva, mogle Britaniji zaprijetiti i pravnim mjerama, poput sankcija, onemogući li im se da njihove tvrtke posluju s EU. Uz to, bez novoga trgovinskog sporazuma s EU Britanija si neće moći priuštiti činjenicu biti otvorenija prema EU nego prema članicama WTO-a. Naime, načelo Svjetske trgovinske organizacije podrazumijeva da se svim partnerima omogućavaju isti uvjeti u smislu tarifa na uvoznu robu ili na prekogranične usluge kao što su telekomunikacije, osiguranja, promet. "Ujedinjeno kraljevstvo mora prema svima biti jednaka", jasno upozorava Ingo Borchert sa Sveučilišta Sussex.

 

50 mlrd.

funti trebala bi Britanija još platiti na ime razdruživanja od EU

Raščistimo Brexit
Bez obzira na to, vladajući su uvjereni da će postići odgovarajuću razinu odnosa s EU kad je napuste.  "Bili smo jasni kad smo istaknuli da ćemo uspostaviti čvrst i ambiciozan trgovinski sporazum s EU, u kojem ćemo svojim tvrtkama pružati maksimalnu slobodu za djelovanje na europskim tržištima, te omogućiti i europskim tvrtkama da imaju iste uvjete u Britaniji", kazala je glasnovornica premijerke Therese May. Vjerojatnije je da će se između sada bivše članice i preostalih u EU odviti scenarij po kojem neće biti dogovora ni trgovinskog sporazuma, kako ističu brojni stručnjaci, i to zato što EU najprije želi raščistiti i završiti sve uvjete britanskog izlaska. Tek potom posvetila bi se daljnjim aranžmanima i razvijanju partnerstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close